Nieto Mercedes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

forrás: nietomercedes.com

BEVEZETŐ:

Az orientális táncot 1997-ben kezdtem tanulni Tiánál, aki az elsők közt oktatott Magyarországon klasszikus egyiptomi hastáncot, s aki életem egyik legmeghatározóbb egyénisége és mestere lett. Korábban jazzbalettet és flamencót táncoltam, tizenegy éves korom óta vagyok részese a színpad világának. Apai ágon spanyol származásom miatt a zene és a tánc az első pillanatoktól fogva jelen volt az életemben, s mára szinte teljesen kitölti azt.

A hastánchoz kezdetben az arab zene és kultúra iránti rajongás vonzott, a kelet világának csodálatos és európai szemmel megfejthetetlennek tűnő, egzotikus mélysége. Számomra ezen belül is Egyiptom testesítette meg mindezt, ahol talán az arab világon belül leginkább ötvöződik az ősi, mitikus világkép jelenléte, és a modern élet pezsgése, mindez számtalan árnyalattal gazdagítva. S ahogy az arab kultúra, úgy az arab zene, és maga az orientális tánc is különlegesen sokszínű és sokrétű. Emiatt kezdetektől fogva a tánc mélységei izgattak, ahogy a táncos általa egyszerre valami ősi, örök női létező megtestesítőjévé válik, miközben a mindennapi élet teljesebb megélésére is képes lesz.

Régebbi versenyek:

A MEDINA (Middle Eastern Dance in North America - Missouri, USA) nemzetközi hastáncverseny 2004-es közönség-fődíjasa

A Raqs Sharqi 2004, Országos Magyar Hastáncverseny profi kategóriájának győztese

A Nile Group kairói nemzetközi hastáncfesztivál egyik győztese 2006-ban

A VII. RAQS SHARKI - Országos Orientál Táncművészeti Verseny Legjobb koreográfus díjának győztese 2007-ben

A VIII. RAQS SHARKI - Országos Orientál Táncművészeti Verseny Legjobb koreográfus díjának győztese 2008-ban

A Nile Group kairói nemzetközi hastáncfesztivál csoportos kategóriájának 1. helyezettje 2009-ben és 2. helyezettje 2007-ben és 2008-ban a Nimfa Orientális Társulattal

A IX. RAQS SHARKI - Országos Orientál Táncművészeti Verseny modern és kiscsoport kategóriájának győztese a Nimfa Orientális Társulattal 2009-ben

A legősibb tánc

Nehéz lenne megmondani, hogy melyik az a ma ismert táncforma, amelyik a legrégebbi múltra tekint vissza, hiszen az emberiség történetében a tánc valószínűleg mindig is jelen volt, ahogy egy ember életéhez is első éveitől hozzátartozik a táncolás, mint ösztönös mozgásforma. Az azonban biztos, hogy az orientális táncról lehet a legrégebbi forrásokat találni, és az ábrázolások és feljegyzések tanúsága szerint ennek a táncfajtának a XXI. századi formája kötődik legerősebben ősi gyökereihez. A Közel-Kelet országainak mindegyikében megtalálható egy-egy vállfaja, s ezek közül mindnek híven tükrözi mai arca az autentikus mozdulatvilágot, ami az adott térségben az adott orientális táncfajtát évezredeken át jellemezte. Emellett természetesen létrejöttek az idők folyamán új, elsősorban a modern kor szórakoztatási igényei és a színpad elvárásai mentén állandóan alakuló, formálódó orientális táncstílusok, amilyen az 1920-as években kialakult egyiptomi kabaré-irányvonal, és amilyen a később részben ebből, részben ennek amerikai interpretációiból és erőteljes balett-behatásokból ötvöződött, ma klasszikusnak nevezett show Raqs Sharki műfaja.

Külső hivatkozások[szerkesztés]