Newgrounds

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Newgrounds
Jelmondat"Everything, By Everyone." (Korábban: "The problems of the future, today!")
Vállalkozás típusa
  • webhely
  • dot-com company
  • online art gallery
  • user-generated content platform
Oldal típusa
  • webhely
  • dot-com company
  • online art gallery
  • user-generated content platform
Elérhető nyelv(ek)Angol
Alapítva1995. július 6.
Székhely
  • Glenside
  • Cheltenham Township
Származási országAmerikai Egyesült Államok
URL[www.newgrounds.com www.newgrounds.com]
RegisztrációOpcionális
Alexa-helyezés2659 (2017. november 29.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Newgrounds témájú médiaállományokat.

A Newgrounds egy amerikai weboldal, mely a szórakoztatás céljából jött létre, közösségi funkciókkal kiegészítve. 1995. július 6. kezdte meg a működését az alapítójának, Tom Fulpnak köszönhetően. Az oldal jellemzően SWF tartalmakat biztosít a felhasználóknak, a Flash animációkon és játékokon túl azonban az oldalnak külön zenei és művészeti része is megtalálható. Tom Fulp jelenleg is az oldal tulajdonosa és a mai napig tölt fel különböző tartalmakat. A Newgrounds központja a Pennsylvania állambeli Glenside városában található.[1]

Kezdőlap[szerkesztés]

Az oldal kezdőlapján a nemrég megjelent alkotásokból egy válogatást tekinthet meg a látogató, amit az adminisztrátorok a kedvenceikből állítottak össze. Az első ezek közül 2003. április 21-én került ki a "Tom and Wade Recommend" szekciójába: a Taipan 3000 nevezetű Flash játékot az egyik tag, Josh Tuttle ("Psycho Goldfish") készítette. (Ez egy remake volt a népszerű Taipan! című Apple II játékhoz.)

Később a minőségi tartalmak gyarapodásával egyre több ikonok került ki ide. Jelenleg 36 ikon van itt feltüntetve, amiből 12 Flash animáció, 12 játék, 4 zene, 8 pedig művészi alkotás. Korábban hetente frissült a lista, majd ez később lerövidült; az újonnan az oldalra érkező látogató itt könnyen eligazodhat a jól sikerült művek között. Eredetileg ezen ikonokat az oldal moderátorai készítették, ahogy a hozzájuk kapcsolódó leírásokat is, de ez rendkívül időigényes feladatnak bizonyult, így jelenleg a felhasználók a saját készítésű ikonokat és leírásokat adhatnak hozzá a felkerült művekhez. Az Icon Helpers rendszert 2006. június 27-én vezették be, hogy a felhasználók segítségével pótolják az ikonnal nem rendelkező Flash tartalmak hiányosságát, ami így megkönnyíti az automatikus gyűjtőoldalakon való megjelenésüket.

2004. január 12-én az oldal elindította archívumát, ahol egy havi bontásban szereplő listán tüntetik fel azokat a Flash tartalmakat, melyek méltóak voltak arra, hogy a Newgrounds kezdőlapjára felkerüljenek.

Amikor az oldalon karbantartást végeznek, vagy ha az valamilyen okból kifolyólag túlterheltté válik, akkor a főoldalon az "under construction" felirat mellett a honlap logójának számító tank képe jelenik meg, és egy programozókból álló csoport hegeszti azt.

Szolgáltatások[szerkesztés]

A Flash videók és játékok megosztására két külön alportál is rendelkezésre áll az oldalon. Ezeken belül mind a videók, mind a játékok kategorizálva vannak műfaj szerint. (játékok: akció, ügyességi, autós, puzzle stb., animációk: Noir, zenés videók, vicces videók stb.)

Az egybefüggő témájú flash animációkból és játékokból, kollekciók is össze vannak állítva, ezek gyakran aktuális témákból állnak. (pl. 2011 karácsony, Skyrim stb.)

Korcsoport szerinti besorolás[szerkesztés]

A különböző flash tartalmak a neki szánt korosztály szerint vannak csoportosítva:

  • E (Everyone=mindenki): Az ezzel megjelölt tartalmak mindenkinek ajánlottak.
  • T (Teens=kamasz): Az ezzel megjelölt tartalmak 13 év felettieknek ajánlottak.
  • M (Mature=érett): Az ezzel megjelölt tartalmak 17 év felettieknek ajánlottak. Ezek már helyenként meztelenséget is tartalmazhatnak.
  • A (Adult=felnőtt): Az ezzel megjelölt tartalmak szigorúan 18 év felettieknek ajánlottak. Az ilyenek előtt mindig létezik egy automatikus figyelmeztetés, ami a felnőtt tartalomra hívja fel a figyelmet. Ide sorolandók az erőszakos, pornográf, illetve durva nyelvezetet tartalmazó játékok/animációk.

Egyéb[szerkesztés]

Mindemellett zenék megosztására van egy úgynevezett Audio Portal, illetve rajzok/képek megosztására egy Art Portal is a honlapon.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cheltenham Township Business Directory, 2007. január. (Hozzáférés: 2012. január 6.)

További információk[szerkesztés]