Nevelde

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A nevelde egy olyan weblap, ahol a regisztrált felhasználók virtuális élőlényt, ritkábban tárgyat tudnak fejleszteni, „nevelni”.

A neveldének két fő típusa ismert hazánkban, az interaktív, automatizált nevelde, és az adminisztrátorok, moderátorok által gondozott, többségében fórum alapú nevelde. Ez utóbbiban a felhasználók egy-egy hozzászólásban közölhetik, mit csinálnának lényükkel. Ezek a kis neveldék felhasználói tábora többségében pár főt foglal magában.

Az interaktív neveldékben a játék mögött egy erre a célra kifejlesztett program áll, mely felügyeli a lényeket. Ezen neveldék felhasználói tábora elérheti a több ezer főt is, annak ellenére, hogy egyes oldalak SMS alapú fizetési rendszert üzemeltetnek, így bizonyos funkciókat csak pénzért lehet elérni.

Nevelde funkciói, s az iránta elvárt követelmények idővel változtak, a kezdeti első szárnypróbálgatások csak a lény etetésére, tanítására voltak alkalmasak. Manapság már egész közösségek épülnek egy-egy oldal köré, virtuális klubot alapíthatnak, blogot vezethetnek, vagy személyes találkozókon vehetnek részt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Digital pet című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.