Netpolgár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A netpolgár egy vegyülékszó, amely az internet és az állampolgár szavak összekapcsolódásából keletkezett. Egyrészt a politizálásra az internetet aktívan használó állampolgárt, másrészt az internet bővítéséhez, minél szélesebb körű alkalmazásához hozzájáruló felhasználót jelenti.[1]

Rokon kategóriák[szerkesztés]

Olvtárs[szerkesztés]

Az olvtárs jelentése: az internetes közösséghez tartozó személy. Hasonló a jelentése, mint az angol netizen szónak, de ironikus-politikai színezete miatt nem azonosítható vele.

A kifejezést az Index.hu portál fórumközössége terjesztette el a magyar internetes nyelvben. Első előfordulása az internetto.hu egykori OlvÍr csevegő oldalán található, 1997. augusztus 28., 16 óra 32 perckori megjelenéssel:

„Odalenn a patkóban nyelv- és Olvtársaink egymást pallérozzák mívesen, ki a keresztényi szeretet, ki a liberális tolerancia, ki pedig a common sense (=közgondolkodás, közvélemeny, DD-nek mondom) szent racionalitása nevében, mi pedig zavarunkban fütyörészünk, a fenébe is.”[2]

Az első előfordulás nagybetűs formája arra utal, hogy eredeti jelentése szerint szorosan csak az OlvÍr közösségéhez tartozókra vonatkozott ironikus utalásként az „elvtárs” kifejezésre, és onnan általánosult az „olvasó + társ” rövidítéseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. netpedia.hu: Netpolgár
  2. Archivált másolat. [2007. március 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. január 10.)

Források[szerkesztés]