Nemzetközösségi Írók Díja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Nemzetközösségi Írók Díját (Commonwealth Writers’ Prize – CWP) a Nemzetközösség Alapítvány (Commonwealth Foundation) alapította és szervezte, amely 1987-es elindítása óta fontos irodalmi díjjá nőtte ki magát. A díjat 2011 óta nem adják át.[1] A Nemzetközösség Alapítvány egy, a Nemzetközösség 53 országában működő kormányközi szervezet. A díj létrehozásának célja volt, hogy előmozdítsa a nemzetközösségi regényírást és hogy az érdemes művek szélesebb közönséghez is eljuthassanak, az országhatárokon túlra.

A díj bevonult az irodalmi naptár jelentősebb évenkénti programjai közé, ezért a média is nagy figyelmet szentelt neki. 2006 óta regionális díjakat is osztottak, ám néhány területen az anyagi támogatást nem sikerült megoldani.

A díjjal foglalkozó testület elnöke Justice Nicholas Hasluck ausztrál szerző és köztiszteletben álló bíró volt. Justice Hasluck tíz regényt írt, köztük a díjnyertes The Bellarmine Jug és The Country Without Music című könyveket.

A díjazott kiválasztása[szerkesztés]

A Nemzetközösségi Írók Díj a Nemzetközösség régióira, tehát Afrikára, Európára, Dél-Ázsiára, a Karib térségre, Kanadára, Délkelet-Ázsiára és a Csendes-óceán déli részére vonatkozott. Először regionális szinten kerültek ki a jelölt könyvek és írók egy bő listába, majd onnan egy megkülönböztetett zsűri választotta ki az összesített legjobb műveket. A régiók nyertesei 1000£ jutalomban részesültek (a legjobb könyvért és a legjobb első könyvért egyaránt) míg a legjobb könyv szerzőjének 10 000£ és a legjobb első-könyves írónak 5000£ ütötte a markát. A díj átadására rendezett eseményt mindig másik országban rendezték.

Legjobb könyv[szerkesztés]

Legjobb elsőkönyves írók[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]