Nemek és igenek (színdarab)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nemek és igenek
SzerzőNina Raine
Premier dátuma2017. április 4.
Premier helyeRoyal National Theatre

A Nemek és igenek[1] - angol eredeti címén Consent - Nina Raine angol író 2017-es - sorrendben már a negyedik - színdarabja.

Ősbemutatója 2017. április 4. és május 17. között volt a londoni Nemzeti Színházban, Magyarországon 2019. március 2-án mutatta be a Centrál Színház.[2][3] Londoni bemutatója pozitív kritikákat kapott.

A The Independent számára írt 5 csillagos kritikájában Paul Taylor kijelentette: "Nina Raine egyik legélvezetesebb és legintelligensebb darabja. Fenntartás nélkül ajánlott." A The Telegraph számára írt 4 csillagos kritikájában Dominic Cavendish a darabot "feszültnek, szórakoztató modern tragi-vígjáték... Megéri-e megnézni ezt az ambiciózus leendő darabot a mai napra? Az én sokat gondolkodó ítéletem: igen, feltétlenül."

"Edward és Kitty igazi álompár. A férfi sikeres ügyvéd, az első gyerekük éppen csak megszületett, az új otthonuk pedig magazinba illően szép. Esténként házas és házasodni vágyó barátaik nevetésétől hangos a ház. A társaságból többen is éppen ugyanazon az ügyön dolgoznak, egy nemi erőszak tárgyalásán. A nappali lassan tárgyalóteremmé alakul, a derűs hangulat szertefoszlik, a régi barátok, a házaspárok ellenségként rontanak egymásnak. Nina Raine húsbavágóan friss darabja szerte a világon indulatokat kavart. Kendőzetlen őszinteséggel, ugyanakkor mély empátiával mesél nőkről és férfiakról, szexről és hatalomról, nemekről és igenekről." - Centrál Színház

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Színház, Centrál: Nemek és igenek (hungarian nyelven). Centrál Színház. (Hozzáférés: 2024. február 4.)
  2. Színdarabfigyelő: Nemek és igenek (magyar nyelven). Puliwood. (Hozzáférés: 2024. február 4.)
  3. Kovács Patrícia: „Nem állunk senki mellé” | Marie Claire (magyar nyelven), 2019. március 15. (Hozzáférés: 2024. február 4.)