Nemecz József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nemecz József
Született1890. április 4.
Berettyószéplak
Elhunyt1920. július 29. (30 évesen)
Eger
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • műszaki rajzoló
  • politikai aktivista
Halál okakivégzés
SablonWikidataSegítség

Nemecz József (Berettyószéplak, 1890. április 4.Eger, 1920. július 29.) építési rajzoló, városparancsnok, pártmunkás.

Élete[szerkesztés]

Édesapja kőműves volt. Középiskolai tanulmányai mellett dolgozott, majd a fővárosban a Felső Építő Ipariskola növendéke lett. Ennek elvégzése után a Képzőművészeti Főiskolára, illetve a műegyetemre is beiratkozott, ám anyagi okokból kifolyólag tanulmányait nem tudta folytatni, így több építési irodában volt rajzoló. Az első világháború kirobbanását követően bevonult katonának, ám megsebesült. 1917-től fogva a Gyöngyös újjáépítését célul kitűző kormánybiztosság alkalmazta. Ekkortájt állt a szociáldemokrata baloldal élére, a Magyarországi Tanácsköztársaság idején pedig a gyöngyösi direktóriumnak volt tagja. Emellett a helyi forradalmi törvényszék elnökeként, továbbá a város parancsnokaként is működött. A kommün bukását követően a vörös uralom alatti szerep miatt letartóztatták, halálra ítélték és kivégezték.

Emlékezete[szerkesztés]

  • A rendszerváltás előtt tér viselte a nevét Gyöngyösön (a mai Barátok tere);
  • Ugyanott szobra is állt, ugyancsak az 1990-es évek elejéig; az 1959. március 21-én felavatott mellszobor Vasas Károly alkotása volt és Nemecz mellett emléket állított a Tanácsköztársaság egyéb gyöngyösi mártírjainak is;
  • Szintén az ő nevét viselte az 1950-es évektől a gyöngyösi mezőgazdasági technikum, 1968-tól megszűnéséig mezőgazdasági szakközépiskola.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]