Ned Ludd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A ludditák vezére (1812)
Szövőgéprombolók 1812-ben

Ned Ludd vagy Ned Ludlam (még Ludd király, Ludd tábornok) a névtelen, álarcos férfiakból álló, jól szervezett gépromboló bandák, a ludditák – talán nem is létező – mitikus példaképe volt Angliában az 1811-1817 körüli években. A korabeli írások szerint Ned Ludd a 18. század közepén élt Leicesterben és egy alkalommal berontott egy házba, ahol harisnyaszövő gép működött és azt összetörte.

A luddizmus[szerkesztés]

A luddizmus a korai angol munkásmozgalom egy sajátos megnyilvánulási módja, követői a gépromboló ludditák voltak. A géprombolók nem az angol uralkodónak, hanem a saját Ludd királyuknak fogadtak örök hűséget. Ebből ered a ludditák elnevezés is. A luddita mozgalom 1811-ben indult Nottinghamshire szövőüzemeiben, és hamarosan átterjedt a többi textilgyárra is. A gépromboló munkások attól való félelmükben, hogy a szövőgépek kiszorítják őket a munkából megrohanták a pamut- és gyapjúfonodákat, s tönkretették a szövőgépeket.

Éjjel, ha nem rezdül a lomb,
s a Holdat elrejti a domb,
a kis csapat előreront,
fegyvere puska, bárd!
Ó, jó takács fiam,
derék, bátor fiam,
csapásod alatt
a gép hasad,
jó takács fiam.
Nagy Enoch jár mindég elül,
jaj annak, ki ellenszegül,
bátor ember mind több kerül,
fegyvere puska, bárd!

– Géprombolók dala, 1812

Amikor a kormány kihirdette rendeletét, hogy a géprombolásért halálbüntetés jár, akkor ez a korai munkásmozgalom véget ért. Végül 1813-ban enyhítették a büntetési tételt 7-14 évig tartó deportációra. Az évben York városában tartott tömeges tárgyalás után sokakat kitoloncoltak Angliából és azután már csak szórványos géprombolások történtek az országban.

Forrás[szerkesztés]