Nazaré (Portugália)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nazaré
Nazaré látképe Sítióból 2013 februárjában
Nazaré látképe Sítióból 2013 februárjában
Nazaré címere
Nazaré címere
Nazaré zászlaja
Nazaré zászlaja
Közigazgatás
Ország Portugália
PolgármesterWalter Chicharro
Irányítószám2450
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség15 158 fő (2011)[1]
– elővárosokkal15158 fő
Népsűrűség180 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület82,43 km²
IdőzónaWET (UTC)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 39° 36′, ny. h. 9° 04′Koordináták: é. sz. 39° 36′, ny. h. 9° 04′
Nazaré weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nazaré témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Nazaré község és település Portugáliában, Oeste szubrégióban, Leiria kerületben fekszik. A település területe 82,43 négyzetkilométer.[2] Nazaré lakossága 15 158 fő volt a 2011-es adatok alapján.[3] A településen a népsűrűség 180 fő/ négyzetkilométer. A település jelenlegi vezetője Walter Chicharro. A község a portugál Ezüstpart (portugálul: Costa de Prata) egyik legnépszerűbb települése. A település napja szeptember 8-án van, amikor a vallási Festas da Nazaré fesztivált is megrendezik, amelyhez bikaviadalok, tűzijáték, néptánc előadások és búcsú kapcsolódik. A város három fő részből áll: Praia a tengerparti rész, Sítio egy régi falu egy szikla tetején, míg Prederneia egy másik régi falu, amely szintén egy magaslaton fekszik. Praiát és Sítiót fogaskerekű vasút köti össze.

A község három települést foglal magába:[4]

Története[szerkesztés]

A nazaréi legenda szerint a név eredete egy Szűz Máriáról készült kis, faszobortól származik (a Fekete Madonna), amit egy szerzetes hozott a 4. században a szentföldi Názáretből a Méridához közeli spanyol kolostorba. Egy Romano nevű másik barát hozta át a szobrot a vizigót király, Roderick társaságában 711-ben. A szerzetes egy tenger feletti sziklában lévő barlangban élt és huny t el. Halála után, a barátok kívánságának megfelelően a király a barlangban temették el őt. Roderic e barlangban, egy oltáron hagyta a Fekete Madonnát. Innen az eredethez hasonló városnév.

A két legrégebbi település Pederneira és Sítio voltak, a tengerparttól fentebb eső részeken.[5] Sítio templomát 1182-ben építették a part menti sziklafalban lévő barlang fölé annak tiszteletéül, hogy Szűz mária csodálatos módon megállította a köd által takart sziklafal vége előtt a 12. századi lovag, Dom Fuas Roupinho lovát, mikor ő üldözőbe vett egy vadászat alkalmával egy szarvast. Ennek emlékéül emelték az emlékezés kápolnáját (Capela da Memória) a kis barlang fölötti részen. A Pedernalia-öböl fölé magasodó templom sokáig szolgált tájékozódási pontként az errefelé hajózók számára.[6][7]

1377-ben I. Ferdinánd portugál király egy új templomot építtetett itt, melyet a 16., majd a 19. század során is jelentősen átépítettek. A Nossa Senhora da Nazaré templom gazdagon díszített, barokk stílusjegyeket viselő épület, melynek belső részét csempézett falak alkotják.

Idegenforgalom[szerkesztés]

A települést, mint képeslapra illő, idilli tengerparti üdülőhelyet reklámozzák nemzetközileg, melyet alátámaszt az óceán partján hosszan elterülő homokos tengerpartja is, melyet számos látogató keres fel nyaranta.

Szörfölés[szerkesztés]

2011 novemberében a havaii szörföző, Garrett McNamara meglovagolt egy 23,8 méter magas hullámot, mely rekordnak számít a feljegyzések szerint. 2013. január 28-án McNamara ismét visszatért, hogy újabb rekordot állítson fel itt, ám ennek hitelesítése még zajlik.

Testvértelepülések[szerkesztés]

Nazaré testvértelepülései a következők:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://mapas.ine.pt/download/index2011.phtml, National Institute of Statistics, 2018. szeptember 19.
  2. Direção-Geral do Território. [2014. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 31.)
  3. Instituto Nacional de Estatística
  4. Diário da República: Law nr. 11-A/2013, page 552 80 (portugál nyelven) (pdf). (Hozzáférés: 2014. július 29.)
  5. NAZARE TOURISM GUIDE, Portugal's most picturesque fishing village. http://www.golisbon.com
  6. Sailing Directions for the West Coasts of France, Spain and Portugal. United Kingdom Hydrographic Office, 348. o. (1891) 
  7. Murray, John. A handbook for travellers in Portugal .... J. Murray, 88. o. (1856) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Nazaré, Portugal című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]