National League (angol labdarúgó-szervezet)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Angol labdarúgó-bajnokság
(National League)
A bajnokság adatai
Alapítva1979
Ország Anglia
Csapatok száma 68
24 (National League)
22 (National League North)
22 (National League South)
Feljutás  4  League Two
Kiesés  7  Isthmian League
Premier Division

 7  Northern Premier League
Premier Division

 7  Southern League
Premier Division
Címvédő Cheltenham Town
Honlap A bajnokság honlapja
Kupák
Nemzeti kupák FA-kupa
FA Trophy
Statisztika
Legsikeresebb
egyesület
Barnet
(3 bajnoki cím)
Jelenlegi szezon
National League 2016-17
National League North/South 2016-17

A National League (2016-ig Football Conference), az angol labdarúgó-bajnokságok ötöd- és hatodosztályát magában foglaló szervezet. 1979-ben alapították. 2004-től tagja Anglia és Wales északi- (North) és déli (South) területeinek csapatait képviselő hatodik osztály.

A National League, a Premier League és a The Football League után a harmadik számú labdarúgó szervezet a szigetországban, központja Birmingham városában található.

A bajnokság első helyezettje a következő évben a League Two tagjává válik, míg a második, harmadik, negyedik és ötödik helyezett rájátszásban dönti el a League Two jogosultságát. Az utolsó négy helyezett együttes távozik a hatodosztály Északi vagy Déli bajnokságának mezőnyébe.

Az hatodosztály győztesei a National League-ben folytathatják a következő szezontól a rájátszás döntőjét megnyerő együttessel egyetemben.

Története[szerkesztés]

A 80-as évek előtt az amatőr labdarúgó csapatok megyei bajnokságokban játszottak, de esélyük sem volt felvenni a versenyt a profi csapatokkal szemben, a megfelelő anyagi háttér hiányában.

A National League megalakulásával szervezettebbé tették a labdarúgást és a liga, valamint a csapatok is megfelelő támogatókra találtak.

1987-ben történt a nagy áttörés, amikor a Football League megnyitotta kapuit az amatőröknek és egy feljutó helyet biztosított a bajnokság győztesének részére. Az első lehetőséget, az azóta megszűnt Scarborough csapata használta ki.

A liga kis csapataiból azóta több is megízlelte a Football League légkörét, és az együttesek automatikusan indulhatnak az FA-kupa küzdelmeiben, így lehetőségük van nagy csapatok ellen bizonyítani, aminek köszönhetően jelentős anyagi- és minőségi változásokon ment keresztül az elmúlt pár évtizedben az angliai amatőr labdarúgás. A bajnokságban érdekelt csapatok többsége ma már profi egyesület, míg a hatodosztályban általában fél-profi csapatok versengenek.

A National League alapító tagjai[szerkesztés]

Ötödosztály[szerkesztés]

A Nemzeti Ligát 1979-ben, az angliai labdarúgó-bajnokságok alacsonyabb szintű együttesei részére hozták létre. Az első helyezett automatikus feljutóként szerepelhet a következő szezontól a Football League harmadik vonalában, míg a második, harmadik, negyedik és ötödik helyen végzett csapatok, egy egyenes kieséses rájátszás során döntik el a másik továbbjutó együttes kilétét.

Hatodosztály[szerkesztés]

A National League területi felosztása

Az északi régiót Észak-Anglia,[3] Közép-Anglia,[4] Kelet-Anglia északi régióinak és Wales északi területeinek csapatai alkotják, míg dél, Nagy-London és Dél-Anglia[5] megyéinek együtteseivel képviselteti a ligát.

A távolságok csökkentése végett határmegyéket alakítottak ki, melyek területein elhelyezkedő klubok a felsőbb és alsóbb osztályokból érkezett csapatoknak a bajnoki rendszerbe sorolásához fontos szerepet vállalnak, így ha, az előző évhez képest az északi vagy déli bajnokság létszáma a feljutások és kiesések végett ellentétessé válik, akkor a határmegyék együtteseiből helyeznek át klubokat a kisebb létszámmal rendelkező ligába.

A bajnoki sorozatok lebonyolítási rendszere mindhárom ligában megegyezik. Az utolsó négy helyezett együttes távozik a hetedosztályú Isthmian League, Northern Premier League és Southern League első osztályú (Premier Division) mezőnyébe.

National League-bajnoki címek[szerkesztés]

Csapat NL North South Összesen
Barnet
3
3
Altrincham
2
2
Cheltenham Town
2
2
Enfield
2
2
Kidderminster Harriers
2
2
Macclesfield Town
2
2
Maidstone United
2
2
Stevenage Borough
2
2
Southport
2
2
Accrington Stanley
1
1
Aldershot Town
1
1
Boston United
1
1
Burton Albion
1
1
Chester City
1
1
Colchester United
1
1
Crawley Town
1
1
Dagenham & Redbridge
1
1
Darlington
1
1
Fleetwood Town
1
1
Halifax Town
1
1
Lincoln City
1
1
Luton Town
1
1
Mansfield Town
1
1
Runcorn
1
1
Rushden & Diamonds
1
1
Scarborough
1
1
Wealdstone
1
1
Wycombe Wanderers
1
1
Yeovil Town
1
1
Telford United
1
1
Barrow
1
1
Chester
1
1
Droylsden
1
1
Gateshead
1
1
Hyde
1
1
Kettering Town
1
1
Northwich Victoria
1
1
Solihull Moors
1
1
Tamworth
1
1
Braintree Town
1
1
Bromley
1
1
Eastbourne Borough
1
1
Eastleigh
1
1
Grays Athletic
1
1
Histon
1
1
Newport County
1
1
Sutton United
1
1
Welling United
1
1
Weymouth
1
1
Wimbledon
1
1
Woking
1
1

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]