Nasebyi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Henry Perronet Briggs (1829): Robert Blake
A kerekfejűek emlékműve Naseby közelében
Ismeretlen festő képe a csatáról

A nasebyi csata az angol polgárháború nevezetes csatája volt. A csatára 1645. június 14-én került sor Naseby falu közelében, Northamptonshire-ben. A parlamenti új hadsereg Sir Thomas Fairfax és Oliver Cromwell parancsnoksága alatt megsemmisítette az I. Károly és Rupert herceg által vezetett royalista hadsereget. I. Károly Newarknál megadta magát a skót hadseregnek.

Előzményei[szerkesztés]

A királypártiak 1644 októberében zárták körül Taunton városát. Taunton fekvése nem kedvezett a védelemnek, ám Robert Blake elszántan hadakozott, és az egészen 1645 júliusáig elhúzódó ostromzár ideje alatt három nagy ostromot vert vissza. Az Edmund Wyndham, sir John Berkeley és lord Goring vezette ostromló királypárti sereg minden próbálkozását meghiúsították. az ostrom ugyanakkor a királypártiak jelentős erőit lekötötte, és ennek komoly szerepe volt az 1645. június 14-én Nasebynél vívott csata kimenetelében.

Lefolyása[szerkesztés]

Naseby falu Northampton angol grófságban, az Avon melletti dombon található, Northampton településtől mintegy 20 km-re. A csatában Cromwell és sir Thomas Fairfax vezette kerekfejűek [1] megsemmisítő vereséget mértek a királypártiak főseregére, lényegében eldöntve ezzel a polgárháború kimenetelét.

Az ostromlók a Nasebynél elszenvedett vereség hírére beszüntették a harcot, és elvonultak a szinte földig rombolt falak alól. Rober Blake-et országszerte hősként ünnepelték.

Következményei[szerkesztés]

I. Károlyt a skótok 1647-ben átadták a Parlamentnek. Károly megszökött, és újrakezdte a harcot, de rövid idő múlva ismét a Parlament kezére jutott, majd perét követően lefejezték. 1649-ben kikiáltották a köztársaságot, amelyet 1653-tól Lord Protectorként Oliver Cromwell irányított.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A „kerekfejűek” (angolul Roundhead) olyan puritánok voltak, akik rövid, kerekre vágott hajviseletükről kapták a nevüket.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]