Namık Kemal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Namik Kemal szócikkből átirányítva)
Namık Kemal
Élete
Született1840. december 21.
Rodostó, Oszmán Birodalom
Elhunyt1888. december 2. (47 évesen)
Híosz, Oszmán Birodalom
SírhelyBolayır
Nemzetiségtörök
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)vers
A Wikimédia Commons tartalmaz Namık Kemal témájú médiaállományokat.

Namık Kemal (1840. december 21.1888. december 2.) török nacionalista költő, fordító, újságíró.

Életrajz[szerkesztés]

Kemal az Oszmán Birodalom Tekirdağ nevű városában született. Hatással volt rá az egyre terjedő nacionalizmus, ennek szellemében újságot indított. Amikor a hatóságok bezáratták a lapot, Kemal Európába menekült, ahol egy ideig fordítóként dolgozott. Visszatérte után Vatan Yahut Silistre című művét színre vitték egy isztambuli színházban 1873-ban. A színdarab nacionalista és liberális eszméket hirdetett, és az oszmán hatóságok veszélyesnek nyilvánították. Nem sokkal később a szultán száműzetésbe küldte, majd Ciprus egyik börtönében raboskodott. 1876-ban V. Murád megkegyelmezett a költőnek, aki visszatért Isztambulba. Harmadjára is eltávolították a fővárosból, a Leszbosz szigetén fekvő Mytilene városába került, ahol a közigazgatásban dolgozott. Itt hunyt el 1888-ban.

Leghíresebb költeményei a Rüya (Álom), a Zavallı Çocuk, a Kerbela, az Akif bey, a Gülnihal, az İntibah és az Emir Nevruz. Néhány művét anonimként vagy álnéven jelentette meg.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Vincze Frigyes: Námik Kemál Bej és az újtörök hagyományok; bev. Kunos Ignác; Nemzetközi Közép- és Keletázsiai Társaság Magyar Bizottsága, Bp., 1911