Nagynyomású nátriumlámpa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A nátriumlámpa elterjedt, jellegzetesen narancsba hajló sárga fényű nagyintenzitású kisülő lámpa.

Nátriumlámpa

A nátriumlámpa fényét a higanygőz segítségével gerjesztetett nátriumgőz adja. Ezen a nyomáson a nátrium D-vonala jelentősen kiszélesedik, valamint más egyébként nagyon kis intenzitású vonalai is felerősödnek.

A kisülés egy hosszúkás alakú (alumínium-oxid)ból készült kerámiacsőben zajlik, amelyet egy nagyobb külső üvegburában helyeznek el. A külső bura biztosítja a megfelelő hőszigetelést, és rögzíti az elektromos hozzávezetéseket. A külső burát sokszor homályosítják, ami diffúzabb fénykibocsátást eredményez.

Nagynyomású nátriumlámpa üzemeltetése

A kisülőtestben a nátrium nátrium-higany amalgám formájában található folyékony állapotban, a cső leghidegebb pontján. A lámpa öregedése során a nátrium bediffundál a kerámiába. Az elvesztett nátrium az amalgámból pótlódik.

A negatív ellenállású kisülés miatt, hasonlóan más nagy nyomású lámpákhoz, fojtó és gyújtó használata szükséges.

Egyes korszerű, új fejlesztésű nátriumlámpák tartalmazzák a gyújtót, így csereszabatosak a hagyományos, csak fojtót tartalmazó lámpaarmatúrákban. Ennek köszönhetően nátriumgőz-lámpa ott is alkalmazható, ahol korábban higanygőz-izzó volt alkalmazva anélkül, hogy az armatúra elektronikáját átalakítanák. Természetesen a teljesítményt egyeztetni kell a lámpaarmatúra egyéb szerelvényeinek terhelhetőségével. Hazai gyártásból a Tungsram termékei kiváló eredménnyel szerepelnek nemzetközi összehasonlításban is.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]