Nagyatádi Termál- és Gyógyfürdő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Nagyatádon a Széchényi tér parkjában található termál- és gyógyfürdő a gyógyulni vágyók ezreit csalogatja a parkok, szobrok és fürdők városába, ahol a kellemes, nyugodt kisvárosi környezet megfelelő légkört biztosít a kikapcsolódni és felépülni vágyóknak.

A város központjában működő fürdő 1906-ban nyitotta meg a kapuit a látogatók előtt. A 410 méteres mélységből feltörő gyógyvíz, fürdő- illetve ivókúrára egyaránt alkalmas. A város szívében található gyógyfürdő vize Magyarország egyik legjobb hatású minősített gyógyvizei közé tartozik. Főleg reumatikus panaszok enyhítésére, csonttörések utókezelésére, ízületi panaszok gyógyítására és nőgyógyászati betegségek kezelésére javasolják a fürdő használatát, de az ivókúrát gyomorbántalmakkal küszködőknek valamint mindennapos fogyasztásra is ajánlják.

2007-ben a fürdő elnyerte az Örökségünk – Somogyország Kincse címet.[1]

A létesítmény a környezet védelméhez is hozzájárul: egy közeljövőbeli fejlesztés révén ugyanis az elfolyó termálvizének hőjével fogják fűteni a nagyatádi városházát, a helyi kulturális központot, a turisztikai központot, a Baross Irodaházat és magának a gyógyfürdőnek az épületeit is.[2]

Gyógykezelések[szerkesztés]

A gyógyfürdő területén belül gyógyászati kezelés is folyik. Víz alatti terápia, gyógytorna, hidro- és balneoterápia, elektroterápia, valamint száraz és víz alatti masszázst is alkalmaznak a gyógykezelések során. A masszázsok során különféle pakolásokat és borogatásokat is alkalmaznak, mint például antiflogisztikus pakolást, ami gyulladáscsökkentő hatású, ritex pakolást, továbbá kén és iszappakolást egyaránt. A 2006-ban teljesen felújított gyógyfürdő szakorvosi beutalóval Magyarország egész területéről az év minden napján várja a gyógyulni és fürdőzni vágyókat.

A fürdő területén 2 kültéri és 4 zárt térben található medence áll a vendégek részére. A fedett térben 32, 38 és 40 °C-os gyógymedencék és külön helységekben kádfürdők találhatók. A szabad téri medencék 28 illetve 32 °C-osak.

A gyógyvíz összetétele[szerkesztés]

Nátrium-hidrogénkarbonátos ásványvíz

Kálium 3,1 mg/liter
Nátrium 320,0 mg/liter
Ammónium 4,6 mg/liter
Kalcium 10,7 mg/liter
Magnézium +5,6 mg/liter
Vas 0,1 mg/liter
Klorid 5,0 mg/liter
Bromid 0,08 mg/liter
Fluorid 0,13 mg/liter
Jodid 0,02 mg/liter
Szulfát 5,0 mg/liter
Hidrogén-karbonát 1000,0 mg/liter
Össz. foszfát 0,24 mg/liter
Metabórsav 0,9 mg/liter
Metakovasav 34,0 mg/liter
Összesen 1424,0 mg/liter

A Termál-és Gyógyfürdőn kívül a nyár folyamán a Termál Strandfürdő is üzemel, amely 2000 fő befogadására alkalmas. A parkosított hathektáros területen létesített fürdőt nem csak a gyógyulni, hanem a sportolni és kikapcsolódni vágyó vendégek is szívesen látogatják.

Források[szerkesztés]

  1. Somogy megye hivatalos oldala. (Hozzáférés: 2013. március 15.)
  2. Logframe.hu - A nagyatádi termálvíz másik arca. [2018. szeptember 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 8.)