Nagy Könyv díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Nagy Könyv díj (oroszul: премия Большая книга, premija Bolsaja knyiga) Oroszország egyik legrangosabb, 2005-ben alapított irodalmi díja. Alapítója orosz gazdasági társaságok és üzletemberek által létrehozott nonprofit szervezet, a társalapítók között vannak állami intézmények is.

A díjjal a legjobbnak tartott orosz nyelvű prózai szépirodalmi alkotásokat és azok szerzőjét részesítik elismerésben. Az évente meghirdetett díjat orosz nyelvű eredeti művek és eredetileg más nyelven írt művek orosz fordításai kaphatják.[1] Jelölhetők először az előző évben vagy az adott év február végéig megjelent regények, elbeszélések, elbeszélés- és novellagyűjtemények, dokumentum-prózai művek és memoárok. A díj nem publikált műnek is odaítélhető. A szabályzat szerint az első három helyezettet díjazzák.

A díjat nemzeti irodalmi díjnak hívják (Национальная литературная премия), a díj 100 fős zsürijét irodalmi akadémiának (Литературная академия), melynek tagjait – a díj főigazgatójának ajánlásával – a 9 fős kuratórium (Совет попечителей) kéri fel.[2]

Az alapítók[szerkesztés]

A díjat 2005-ben alapította a Центр поддержки отечественной словесности (Centr poggyerzski otyecsesztvennoj szlovesznosztyi, magyarul kb.: 'az orosz irodalomat támogató központ') nevű nonprofit szerveződés. A központot megalapító szervezetek és személyek: az Alfa-Bank, a „Renova”-, a „Vi (Video International)”- és a „LitRes”-cégcsoport (elektronikus és hangoskönyvek), a „Csitaj-Gorod” országos könyvesbolt-lánc, a „Medvegy” folyóirat, a „GUM” Kereskedőház, valamint Roman Abramovics és Alekszandr Mamut milliárdos üzletember.

Társalapítók, mások mellett: az Oroszországi Tudományos Akadémia Orosz Irodalom Intézete, a Kulturális Minisztérium, a TASZSZ Hírügynökség, a Gazprom-Media Holding stb.[3]

Az alapító a díjhoz főigazgatót nevez ki. A főigazgató ajánlásokat terjeszt a kuratórium elé a szakértők és az irodalmi akadémia tagságára vonatkozóan és szervezi azok munkáját, valamint vezeti a titkárságot.

Az odaítélési eljárás[szerkesztés]

A jelöléseket az adott év február végéig fogadják el. A benyújtott művekből a 4 fős szakértői tanács április 30-ig összeállít és közzétesz egy „hosszú listát”. Ebből választják ki szakértők a „döntősök listáját” („rövid lista”, 8–15 alkotás), melyet június 15-ig nyilvánosságra hoznak. A „rövid lista” alkotásait a zsüri tagjai pontozzák, majd az összesített pontszámok alapján állapítják meg a győzteseket. Az eredményhirdetés határideje: december 15.

Évente három díjat adnak ki: az első helyezett 3 millió, a második 1,5 millió, a harmadik 1 millió rubel díjazásban részesül. A díjátadás ünnepélyes keretek között történik.

A 15. szezon (2020-ban) – mint más irodalmi díjak esetében is – a pandémia miatt rendkívüli körülmények között zajlott, az eredményhirdetést itt is csak virtuálisan tartották meg.[4]

Az első helyezett szerzők és alkotások listája[szerkesztés]

  • 2006: Dmitrij Lvovics Bikov – Borisz Paszternak (Борис Пастернак) [életrajz]
  • 2007: Ljudmila UlickajaDaniel Stein, tolmács (Даниэль Штайн, переводчик) [regény]
  • 2008: Vlagyimir MakanyinАсан [regény]
  • 2009: Leonyid Abramovics JuzefovicsЖуравли и карлики [regény]
  • 2010: Pavel Valerjevics Baszinszkij – Лев Толстой: Бегство из рая
  • 2011: Mihail Pavlovics Siskin – Письмовник [regény]
  • 2012: Danyiil Alekszandrovics Granyin – Мой лейтенант [regény]
  • 2013: Jevgenyij Germanovics VodolazkinЛавр [regény]
  • 2014: Zahar PrilepinОбитель [regény]
  • 2015: Guzel JahinaZulejka kinyitja a szemét (Зулейха открывает глаза) [regény]
  • 2016: Leonyid Abramovics Juzefovics – Зимняя дорога [regény]
  • 2017: Lev Alekszandrovics Danyilkin – Ленин. Пантократор солнечных пилинок [életrajz]
  • 2018: Marija Mihajlovna Sztyepanova – Памяти памяти
  • 2019: Oleg Angyersanovics Lekmanov, Mihail Igorevics Szverdlov, Ilja Grigorjevics Szimanovszkij – Венедикт Ерофеев: посторонний (Venyegyikt Jerofejev életrajza)
  • 2020: Alekszandr Viktorovics Ilicsevszkij – Чертёж Ньютона [regény]
  • 2021: Leonyid JuzefovicsPhilhellén («Филэллин») [regény][5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Положение, 1.4. Archiválva 2021. április 23-i dátummal a Wayback Machine-ben (bigbook.ru)
  2. Совет попечителей Archiválva 2021. december 13-i dátummal a Wayback Machine-ben (A kuratórium tagjai, hozzáférés: 2021-04-09)
  3. [1] Archiválva 2021. április 10-i dátummal a Wayback Machine-ben Год Литературы, 01.03.2021
  4. Ньютон, Ленин, генерал: премия «Большая книга» нарушила традиции (Izvesztyija, 2020-12-11. Hozzáférés: 2021-04-09)
  5. Итоги. [2023. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 16.)

Források[szerkesztés]