Nagy-Bælt híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nagy-Bælt híd
A Nagy-Bælt híd
A Nagy-Bælt híd
Elhelyezkedése Dánia
Áthidalt akadály Nagy-Bælt
Szerkezettípus függőhíd
Funkció közúti / vasúti híd
Teljes hosszúsága18 000 m
Építés kezdete 1987
Átadás ideje 1997
Elhelyezkedése
Nagy-Bælt híd (Dánia)
Nagy-Bælt híd
Nagy-Bælt híd
Pozíció Dánia térképén
é. sz. 55° 20′ 31″, k. h. 11° 02′ 10″Koordináták: é. sz. 55° 20′ 31″, k. h. 11° 02′ 10″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy-Bælt híd témájú médiaállományokat.

A Nagy-Bælt híd (dánul Storebæltsbroen) Dániában a Sjælland és Fyn szigetet összekötő, a Nagy-Bælt felett átívelő híd. A Nagy-Bælt híd alatt általában csak a függőhidat értik, azonban ez az összeköttetés több ennél. A függőhíd mellett még a Sjælland és Sprogø szigetet összekötő vasúti alagút és a Sprogø és Fyn szigetet összekötő pilléreken álló híd is hozzá tartozik.

Az áthidalt távolság a sjællandi Halsskov és a Fyn szigeti Knudshoved között összesen 18 kilométer, melyet úgy oldottak meg, hogy felhasználták a Nagy-Bælt közepén levő kis Sprogø szigetecskét. Így a keleti részen a közúti forgalom a függőhídon, a vasúti forgalom pedig az alagúton keresztül, míg a nyugati részen mindkét forgalom a pilléreken nyugvó nyugati hídon keresztül bonyolódik. A híd megépülte egyik napról a másikra megszüntette a Nagy-Bælten több mint száz éve folyó kompforgalmat. Hosszas tervezgetés és vita után a munka 1987-ben indult meg. A forgalomnak először 1997-ben a vasutat adták át, majd 1998-ban a közúti forgalom is megindult. Az építés összköltsége elérte a 21,4 milliárd dán koronát (1988-as árak szerint), ezzel a dán történelem legnagyobb alkotása lett. A híd átadásával – az addig egyórás kompjárat helyett – az átkelés ideje 10 percre csökkent.

A keleti híd[szerkesztés]

A keleti híd (Østbroen) – a tulajdonképpeni függőhíd1991 és 1998 között épült, és Halsskovot és a Sprogø szigetet köti össze. Teljes hossza 6790 méter, ebből a felfüggesztett rész 1624 méter. Ezzel átadásakor a világ második leghosszabb függőhídja lett, csak a néhány hónappal korábban átadott japán Akasi Kaikjó híd előzte meg. A hajók számára rendelkezésre álló híd alatti magasság 65 méter, két hatalmas tartópillére 254 méter magas, ezzel a legmagasabb szilárd szerkezetű építmény Dániában.

A tartókábelek feszítőerejének megtartására a híd mindkét végénél, az út szintje alatt egy speciális horgonyszerkezet ügyel. Hozzájárul még ehhez 19 betonpillér, egyenként 193 méter távolságra egymástól.[forrás?]

A nyugati híd[szerkesztés]

A nyugati híd (Vestbroen) egy hagyományos pilléreken nyugvó híd, a kis Sprogø szigetet és Knudshovedet köti össze. Hosszúsága 6611 méter, a víz feletti magassága 18 méter. Alapvetően két külön hídrészből áll, az északin a vasúti forgalom, a délin a közúti forgalom bonyolódik. A pillérek hagyományos alapokon állnak a tengerben. A nyugati híd 1989 és 1994 között épült. Az útpálya 63 szakaszát 62 pillér tartja.

Az alagút[szerkesztés]

Az alagút (Østtunnelen) két 8 kilométer hosszú furatból áll. A két részt 250 méterenként 31 összekötő alagút köti össze. A vasúti forgalmat irányító berendezés ezekben az összekötő alagutakban nyert elhelyezést. Az összekötő alagutak egyúttal biztonsági célokat is szolgálnak, és menekülési útvonalakat is képeznek.

GreatBeltBridge.JPG

Közlekedés[szerkesztés]

A híd megnyitása előtt a kompok naponta 8000 gépkocsit szállítottak át a Nagy-Bælten. 2004-ben ezzel szemben 23 700 gépkocsi haladt át a hídon naponta. A forgalom növekedése részben az általános forgalomnövekedéssel, részben az átkelési idő lerövidülésével és az átkelés könnyebbségével, olcsóbb voltával magyarázható. A híd jelentős időmegtakarítást eredményez a közlekedésben Dánia északi és nyugati része között. Korábban a Nagy-Bælten való átkelés a kompra való várakozással együtt 90 percet is igénybe vett. Ez az idő a csúcsforgalomban, valamint hétvégén és ünnepnapokon még több is lehetett. A híd megnyitása után ez az idő 10-15 percre rövidült.

A vonattal utazók számára az időmegtakarítás még nagyobb. A KoppenhágaOdense távolság például 1 óra 15 percet vesz igénybe.

Külső hivatkozások[szerkesztés]