Naevius Sutorius Macro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Naevius Sutorius Macro
Születetti. e. 21
Alba Fucens
Elhunyt38 (57-58 évesen)
Róma
Állampolgárságarómai
HázastársaEnnia Thrasylla
Foglalkozásapolitikus
Tisztsége
  • Praefectus vigilum (–31)
  • praefectus praetorio (31–38)
Halál okaöngyilkosság
SablonWikidataSegítség

Quintus Naevius Cordus Sutorius Macro (Kr. e. 21 – Kr. u. 38) római lovag, Tiberius és Caligula római császárok testőrparancsnoka 31 és 38 között. Katonai tribunusként tevékeny szerepet vállalt felettese, Lucius Aelius Seianus megbuktatásában, majd utódaként a párthívei ellen rendezett megtorlásban.

A korábban a római éjjeli- és tűzőrséget irányító Macro Gaius Caligula idején is megőrizte pozícióját: Suetonius szerint azzal nyerte el az elmebeteg uralkodó kegyeit, hogy 34 körül felesége, Ennia (vagy Eunia) a tudtával és beleegyezésével folytathatott házasságtörő viszonyt a császárral. Sőt egyes feltételezések szerint még az agg Tiberius életének megrövidítésében is segítségére volt a trónra vágyó Caiusnak.

38-ban császári rendelkezésre kinevezték Egyiptom helytartójának, ami egy ambiciózus politikus számára hatalmas lehetőséget jelentett, hiszen Egyiptom volt Róma egyik legfontosabb gabonaszállító vidéke, amelynek birtokában ki lehetett éheztetni a fővárost. Ez azonban csak csapda volt: Macrót elfogták és feleségével együtt kivégezték. A testőrgárda élén Cassius Chaerea követte.