Naevius Sutorius Macro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Naevius Sutorius Macro
(Quintus Naevius Cordus Sutorius Macro)
Született i. e. 21
Alba Fucens
Elhunyt 38 (58 évesen)
Róma
Állampolgársága római
Foglalkozása politikus
Tisztség Praetorian prefect

Quintus Naevius Cordus Sutorius Macro (Kr. e. 21 – Kr. u. 38) római lovag, Tiberius római császárTiberius és Caligula római császárok testőrparancsnoka 31 és 38 között. Katonai tribunusként tevékeny szerepet vállalt felettese, Lucius Aelius Seianus megbuktatásában, majd utódaként a párthívei ellen rendezett megtorlásban.

A korábban a római éjjeli- és tűzőrséget irányító Macro Gaius Caligula idején is megőrizte pozícióját: Suetonius szerint azzal nyerte el az elmebeteg uralkodó kegyeit, hogy 34 körül felesége, Ennia (vagy Eunia) a tudtával és beleegyezésével folytathatott házasságtörő viszonyt a császárral. Sőt egyes feltételezések szerint még az agg Tiberius életének megrövidítésében is segítségére volt a trónra vágyó Caiusnak.

38-ban császári rendelkezésre kinevezték Egyiptom helytartójának, ami egy ambiciózus politikus számára hatalmas lehetőséget jelentett, hiszen Egyiptom volt Róma egyik legfontosabb gabonaszállító vidéke, amelynek birtokában ki lehetett éheztetni a fővárost. Ez azonban csak csapda volt: Macrót elfogták és feleségével együtt kivégezték. A testőrgárda élén Cassius Chaerea követte.