Népi Erő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Népi Erő
Fuerza Popular

Adatok
Elnök Keiko Fujimori
Főtitkár Luis Galarreta
Frakcióvezető Diethell Columbus

Alapítva 2010. március 9.
Székház Av. 9 de diciembre 422
Cercado, Lima

Ideológia Fujimorizmus
Konzervativizmus
Szociálkonzervativizmus[1]
Neoliberalizmus
Jobboldali populizmus[2]
Antikommunizmus
Politikai elhelyezkedés Jobboldal[3] és szélsőjobboldal között
Parlamenti jelenlét Perui Kongresszus:
24 / 130
Hivatalos színei Narancssárga
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Népi Erő
Fuerza Popular
témájú médiaállományokat.

A Népi Erő (spanyolul: Fuerza Popular) egy perui, jobboldali populista politikai párt. A párt elnöke Keiko Fujimori, az egykori perui elnök Alberto Fujimori lánya.

Történelem[szerkesztés]

A Népi Erő 2010-ben lett megalapítva, a Szövetség a Jövőért koalíció utódjaként, amely olyan pártokból alakultak meg, amelyek Alberto Fujimori 1990-2000 közötti elnöksége alatt létezett.

A 2006-os perui elnökválasztáson az elődpárt elnökjelöltje Marta Chávez volt, és a 4. helyet érték el a választáson, 13 képviselőt küldtek a Kongresszusba, köztük Keiko Fujimorit, aki Lima választókerületében a legtöbb szavazatot kapta.

Ideológia[szerkesztés]

A pártot mind hazai és nemzetközi szakértők jobboldalra sorolják, ám a párton belül két irányzat létezik. A balközép irányzat képviselői Luz Salgado és Hernando Guerra García, a jobbközép irányzatot Keiko Fujimori pártelnök képviseli.

Gazdasági kérdésekben a párt a több nemzetközi együttműködés híve, illetve hogy minél nagyobb legyen a foglalkoztatottság az országban. Az oktatásban a hibrid rendszert hoznák létre, amiben a hagyományos és digitális órák kerülnének előtérbe. [4]

A párt ellenzi az azonos nemű pároknál a bejegyezzett élettársi kapcsolatot, valamint hogy örökbefogadjanak gyereket. [5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Manrique, Lisa: Transition in Lima: Leftist Candidate Victory. CSIS Center for Strategic and International Studies, 2010. október 19. [2011. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 5.)
  2. Salcedo, José Víctor: Carlos Alza: "La gente ha optado por la corrupción, por eso ha preferido votar por Keiko Fujimori" (spanyol nyelven). La República , 2016. április 18. (Hozzáférés: 2016. április 20.) „La derecha de Keiko es más populista, clientelar y autoritaria en algunos aspectos y menos dialogante; y la de PPK puede tener más capacidad técnica, pero igual privilegia el mercado”
  3. Keiko Fujimori cerró su campaña con mitin en el Estadio Monumental (spanyol nyelven). América Televisión , 2016. április 7. (Hozzáférés: 2016. április 13.) „La campaña presidencial se cerró con los mítines de los tres principales candidatos en la elección del 10 de abril: la derechista Keiko Fujimori, favorita en los sondeos, y sus escoltas: el centroderechista Pedro Pablo Kuczynski y la izquierdista Veronika Mendoza, ambos empatados en los sondeos.”
  4. Plan de Gobierno - 2021-2026. (Hozzáférés: 2021. június 9.)
  5. Keiko Fujimori se mostró en contra de la unión civil entre parejas del mismo sexo. (Hozzáférés: 2021. június 9.)