Mórocza Antónia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mórocza Antónia
Született1820. január 6.[1]
Szabadka
Elhunytnem ismert
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaszínész
SablonWikidataSegítség

Szuperné Mórocza Antónia, névváltozat: Móricz, született: Móritz Julianna Antónia (Szabadka, 1820. január 6. (keresztelés)[2] – ?) drámai színésznő.

Életútja[szerkesztés]

Móritz György szabadkai asztalosmester és Köpödy Borbála[3] római katolikus szülők leánya.[2] 1839-ben kezdte a színipályát sógoránál, Fekete Gábor színigazgató társulatában. 1841. november 23-án Győrött Szuper Károly színész felesége lett.[4] 1858-ig vannak adataink fellépéseiről. Kezdetben kisebb naivaszerepekben tűnt fel, majd az 1850-es években már a társalgási drámák anyaszerepeit formálta meg. Egy kritika róla így szól: „A társaság primadonnája, megáldva sok előnyös tulajdonnal, melyek méltán a közönség kedvencévé teszik. A fiatalság, mely sokszor és sok helyen maga teremti a tapsokat, eltűnt ugyan arcáról, de a lélek megmaradt ott, hová magát felküzdötte. Szuperné, mint az életben, úgy a színpadon is szerény asszony; mozdulataiban semmi kirívó, még ha a kacérságot kell is képviselnie, híven ábrázolja azt, minden túlzás nélkül. Az elegánciát ő képviseli e színpadon; öltözéke mindig választékos és összhangzó" (Hölgyfutár, 1858. 296. sz.)

Nővére Móritz Mária (előbb Fekete Gábor színigazgató, később Kocsisovszky Jusztin felesége),[5] színésznő volt, aki Szabadkán született 1815-ben és 1837. május 5-én lépett színpadra, meghalt 1905. június 14-én Szombathelyen.[6]

Fontosabb szerepei[szerkesztés]

  • Floretta (Moreto–West: Donna Diana)
  • Nativa (Bouchardy: Lázár, a pásztor)
  • Kukovainé (Fáy A.: Régi pénzek)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]