Myus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Myus
Avşar
LakóiKárok
Ország Törökország
Elhelyezkedése
Myus (Törökország)
Myus
Myus
Pozíció Törökország térképén
é. sz. 37° 35′ 40″, k. h. 27° 25′ 40″Koordináták: é. sz. 37° 35′ 40″, k. h. 27° 25′ 40″
A Wikimédia Commons tartalmaz Myus témájú médiaállományokat.

Myus (görög nyelven Μυοῦς, Myous, Myos) ókori görög város volt Káriánban, Törökország nyugati részén. A Ión-szigeteki Szövetség tizenkét városának egyike és azon városokhoz tartozott, melyeket Artaxerxes Themisztoklésznek ajándékozott.

Fekvése[szerkesztés]

Myus elhelyezkedése a térképen

Myus egy kis félszigeten feküdt az Égei-tenger partján, a hely most azonban a szárazföldön, a parttól távolabb található, köszönhetően a Maeander-folyó több évszázados lerakódott üledékének. A város helyszíne a mai Avşar községtől északra, Törökország Aydın tartományában található.

Története[szerkesztés]

A várost a hagyományok szerint az athéni Cyaretus (néha Cydrelus), Codrus fia alapította egy egykori káriai településen. Sztrabón szerint a város alapítója Kydrelos (Pausanias: Kyaretos) Kodros athéni király fia volt.

A Ión szövetséghez tartozó Myus lakosai részben belvillongások, részben elemi csapások következtében Milétoszba vándoroltak .Itt tört ki a Ión felkelés. Ez volt a görög-perzsa háború kezdete. A Ión felkelés idején, kr. e. 499-ben a perzsa flotta itt horgonyzott.

Myus már Strabo idejében eltávolodott a tengertől a Maeander-folyó nagy kiöntéseinek következtében, majd az idők folyamán eljelentéktelenedett és teljesen elhagyott lett.

Régészeti ásatások[szerkesztés]

Feliratos szobortöredék Myusból

Az ásatások során megtalálták az ősi forrásokban is említett 6. században épített Dionysos-templomot, egy teraszon. A fehér márványból Yón stílusban épült templom mérete 30 × 17 méter.

Egy másik teraszon egy dámi templom volt, amelyet valószínűleg Apollo Terbintheos-nak szenteltek, és amelynek alapjai még láthatóak.

Megtalálhatók még itt egy bizánci vár romjai is.

Források[szerkesztés]