Mustafa Kemal Atatürk magánélete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mustafa Kemal Atatürk
Gazi1933.jpg
Születési név Mustafa
Született 1881. május 19.
Szaloniki
Elhunyt 1938. november 10. (57 évesen)
Dolmabahçe palota, Isztambul
Nemzetisége török
Házastársa Lâtife Uşaklıgil (1923–25)
Gyermekei 7 adoptált
Szülei Ali Rıza Efendi
Zübeyde Hanım
Foglalkozása katonatiszt, politikus
Iskolái Isztambuli Hadi Akadémia

Mustafa Kemal Atatürk aláírása
Mustafa Kemal Atatürk aláírása
Atatürk személyi igazolványa

Mustafa Kemal Atatürk (1881. május 19.1938. november 10.) magánélete számtalan tanulmány témájául szolgált. Kemal Karpat török történész szerint Atatürk legújabb életrajzához 7010 különféle forrást használtak fel.[1] Atatürk életével kapcsolatosan több részlet is vita tárgyát képezi, ilyen például a születési dátuma és a teljes neve is. Házasságát szintén sokan és sokféleképpen kutatták. Vallásos nézeteivel kapcsolatban még a 2007-es törökországi elnökválasztások során is heves viták robbantak ki.

Atatürk személyisége legalább akkora érdeklődésre tart számot mind a történészek, mind a hétköznapi emberek számára, mint véghezvitt reformjai.[1] Erre vonatkozóan a legtöbb információt a kortársak (riválisok és barátok) visszaemlékezéseiből nyerjük. Ali Fuat Cebesoy, Kâzım Karabekir, Halide Edip Adıvar, Falih Rifki Atay, Afet İnan megbízható visszaemlékezései és Lord Kinross, Sevket Sureyya Aydemir valamint Vamik D. Valkan és Norman Itzkowitz kutatásai mérvadóak.

Neve[szerkesztés]

Abban az időben, amikor Atatürk született, a törököknél még ismeretlen volt a nyugaton már megszokott vezetéknév fogalma. Atatürk születésekor az elterjedt Musztafa (Muṣtafā مصطفى) nevet kapta, mely arab eredetű, jelentése „a kiválasztott”. Ez Mohamed próféta egyik jelzője. Musztafa, miközben katonai iskoláit végezte Szalonikiben, a „tökéletes” jelentésű Kemal nevet kapta matematikatanárától.[2] Ettől kezdve Musztafa Kemal néven ismerték.

1916-ban dandártábornoki rendfokozatba léptették elő, amihez a pasa cím és megszólítás is járt. Ettől kezdve Kemal Pasa néven szólították. 1921. szeptember 19-én a Török Nemzeti Országgyűlés a függetlenségi háborúban elért eredményei miatt a Gazi, „Hős” címet ajándékozta neki, így ettől kezdve a Gazi Musztafa Kemal megszólítás járt ki neki.

1934-ben a reformok részeként bevezették a vezetéknév-törvényt, a lakosság nyilvántartásának pontosítása miatt. November 24-én az országgyűlés külön törvénybe iktatva nevezte el Mustafa[m 1] Kemalt Atatürknek, melynek jelentése „minden törökök atyja”.[3] A törvény kimondja, hogy ezt a vezetéknevet nem viselheti más személy.

Törökországban legtöbbször Atatürkként hivatkoznak rá, hivatalos személyi igazolványában (nüfus cüzdanı) Kamâl Atatürkként szerepelt a neve.[4]

Születési dátuma[szerkesztés]

Atatürk pontos születési ideje nem ismert, ennek oka a kor körülményeiben keresendő. Egyrészt nem voltak hivatalos feljegyzések a születésekről, másrészt pedig az Oszmán Birodalomban kétféle naptárat is használtak, a muszlim naptárat és a tanizmat, az oszmán reformok után meghonosított rumi naptárat. Törökországban a Gergely-naptárat csak 1925. december 26-án vezették be hivatalosan.[5]

Atatürk születési évét Anno Hegirae 1296-ra teszik, de nem tudni, hogy a muszlim vagy a rumi naptár szerint. A legtöbb kutató úgy véli, hogy a hagyományokból adódóan a rumi naptár szerinti lehet az időpont. A rumi naptár szerinti 1296-os év a Gergely naptárban a hónaptól függően 1880. március 13. és 1881. március 12. közé esik.[6]

Faik Reşit Ünat meglátogatta Atatürk édesanyjának, Zübeyde asszonynak a szaloniki szomszédait, akiktől ellentmondó információkat kapott. Egyesek szerint a kis Musztafa egy tavaszi napon született, mások szerint télen (januárban vagy februárban). Más kutatók 1880 decemberére teszik az időpontot, Atatürk úgy emlékezett, hogy édesanyja szerint tavasszal született. Az 1882-ben született jóbarát, Ali Fuat Cebesoy elbeszélései szerint Atatürk egy évvel volt idősebb nála. Mivel Atatürk maga sem tudta pontosan a saját születési dátumát, Reşit Saffet Atabinen történész felajánlotta neki, hogy legyen az időpont május 19, ami a függetlenségi háború indulásának szimbolikus kezdete.[7][8]

Atatürk személyi igazolványába az 1881-es év került, hónap és nap nélkül. A Török Történeti Intézet 1965-ben 1881. május 19-ét fogadta el Atatürk születésnapjának.[8]

Hivatkozások[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Az 1924-es latin betűs írásváltásig a törökök arab betűkkel írtak, ezért eddig az időszakig a neveket magyar átírás szerint kell írni. 1924 után, mivel latin betűs írásról van szó, már nem írjuk át a keresztneveket sem magyarosan, ezért lesz Musztafa helyett török írásmód szerint Mustafa.

Források[szerkesztés]

  1. ^ a b Karpat, Kemal H. (1985. October). „The Personality of Ataturk”. The American Historical Review, New York 90, 893–899. o, Kiadó: Macmillan. DOI:10.2307/1858844.  
  2. Kinross, 12.o
  3. Kemal öz adlı Cümhur Reisimize verilen soyadı hakkında kanun (török nyelven). Török Igazságügyi Minisztérium. (Hozzáférés: 2009. december 14.)
  4. Atatürk személyigazolványa (török nyelven). Török Kulturális Minisztérium. (Hozzáférés: 2009. december 14.)
  5. Turrkey adopts Gregorian calendar (angol nyelven). brainhistory.com. (Hozzáférés: 2009. december 14.)
  6. Doğum Yılı ve Doğum Günü (török nyelven). (Hozzáférés: 2007. november 10.)
  7. Atatürk'ün Doğum Tarihi (török nyelven). Büyükyoncalı Belediye Başkanlığı. (Hozzáférés: 2009. december 14.)
  8. ^ a b Akyol, Ahmet: Atatürk'ün Doğum Tarihi (török nyelven). (Hozzáférés: 2009. december 14.)