Mount Stromlo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Mount Stromlo Obszervatórium szócikkből átirányítva)
Mount Stromlo
Magasság770 m
OrszágAusztrália
HegységSnowy-hegység
Elhelyezkedése
Mount Stromlo (Ausztrália)
Mount Stromlo
Mount Stromlo
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 35° 19′, k. h. 149° 01′Koordináták: d. sz. 35° 19′, k. h. 149° 01′
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Mount Stromlo témájú médiaállományokat.
A Mount Stromlo látképe a Telstra Tower-ből
Canberra látképe a Mount Stromlo hegyről
Mount Stromlo elhelyezkedése a térképen
Mount Stromlo Observatory

A Mount Stromlo hegy Weston Creek kerületben, az ausztrál fővárostól Canberrától nyugatra fekszik. Csúcsa megközelítőleg 770 méter magasra nyúlik a tenger szintje fölé. Leghíresebb pontja a Mount Stromlo Obszervatórium, melyet az Ausztrál Nemzeti Egyetem működtet. A terület Canberra elsődleges vízgyűjtőterülete, amely a főváros vízellátását is biztosítja, valamint a Cotter-folyó vízgyűjtőterülete is egyben. Neve a korábban hivatalosan használt Mount Strom névből ered.

Története[szerkesztés]

Az első itt felállított távcső az Oddie teleszkóp volt, amelyet 1911. szeptember 11-én helyeztek itt el. A távcső védelmére épített épület volt az első építmény Canberrában. 1913-ban az épületet hozzákapcsolták a Queanbeyan telefonközponthoz.[1] A Mount Stromlón igen nagy pusztítást vitt végbe a 2003-as bozóttűz. A fenyvesek táplálta erdőtűz jelentős károkat okozott csillagvizsgáló épületében és a vízügy tulajdonában lévő ingatlanokban. A hegyet délről a Cotter road segítségével, északkelet felől az Uriarra Road segítségével lehet megközelíteni.

Hegyi kerékpározás[szerkesztés]

A Mount Stromlo hegyen található Ausztrália egyik legjobban kiépített hegyikerékpáros létesítménye. A pusztító 2003-as erdőtüzekig itt voltak a legjobb és egyben legrégebbi hegyikerékpáros biciklipályák az országban. 2006 májusában ezt a problémát orvosolandóan egy újjáépítés kezdődött Glenn Jacobs vezetésével, az Ausztráliai fővárosi terület kormányának támogatásával és a Canberra Off-road Cyclists biciklis klub összefogásával. A Mount Stromlo hegy pályái adtak otthont a 2009-es UCI Mountain Bike & Trials World Championships (Nemzetközi Kerékpáros Egyesület Hegyikerékpár és Triál Világbajnokság)-nak. A világbajnokság 2009 szeptemberében rajtolt és több, mint 40 ország versenyzői vettek részt rajta.

A Mount Stromlo hegyen rendezik meg évente a Scott Ausztráliai 24 órás Hegyikerékpár Világbajnokságot októberben és decemberben az Ausztrál Hegyikerékpár Fesztivált.

Kerékpáros verseny a hegyen

Földrajza[szerkesztés]

A hegységben találhatóak ignimritek, amelyek a Laidlaw vulkán működése során kerültek ide. A Deakin vulkán szilur időszakból származó kőzetei alkotják a felsőbb rétegeket, amelyek zöldesszürke riodácit kőzeteket tartalmaznak. A Stoney-patak és mellékfolyói gyűjtik össze a hegy északi részéről a csapadékvizet, a keleti részről a Molonglo folyóba ömlenek a felszíni vizek, míg a déli rész vízgyűjtőcsatornája a Blugar-folyó a Murrumbidgee folyóba ömlik.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mount Stromlo című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

(angolul)

  1. Stromlo An Australian Observatory by Tom Frame and Don Faulkner, Allen and Unwin 1993, ISBN 1-86508-659-2