Mosógép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Háztartási mosógép
Ipari mosógép a Hotel Hiltonban, Brüsszel, 1980-as évek

A mosógépek a mosás gépi úton való elvégzését teszik lehetővé, adott esetben egyéb funkciókkal (pl. facsarás, szárítás, öblítés) együtt. Percenkénti fordulatszámuk 700 és 1600 között van.

Története[szerkesztés]

1767-ben készítette el az első mosógépet Jacob Christian Schäffer német evangélikus lelkész. Ez a 19-20. században sokat könnyített és gyorsított a háztartásban.

A háztartási mosógépek[szerkesztés]

Az ipari mosógépek[szerkesztés]

Az ipari mosógépek (industrial washing machines) alapvetően a kivitelüket tekintve különböznek a szokásos háztartási mosógépektől. Az ipari felhasználású mosógépek ismertetőjelei leginkább a nagy teljesítményű motor és a töltőtérfogat. Az ipari mosodákban mind mosó- és csavarógépeket, mind folyamatosan üzemelő csőmosókat alkalmaznak. Többek között a szennyes mennyisége és állapota a meghatározó kritériumai annak, hogy melyik berendezést használják. Az ipari gépek költségminimalizására régóta energiatakarékos üzemmódot állítanak be. Így lehetséges a mosó- és öblítővizek többszöri felhasználása, ilyen módon a víz- és energiafelhasználás csökkentése a nagyüzemi visszaforgatáson keresztül. Ahol különösen higiénikus követelményeket állítanak a mosodákkal szemben (pl. kórházak), ott úgy építik fel az ipari berendezéseket, hogy azok két, egymástól hermetikusan elválasztott oldalon hozzáférhetőek legyenek - higiénikus mosógépek, tisztatéri mosodák. A betöltés a szennyes oldalon, a kipakolás a tiszta oldalon történik. A gépek fűtése lehet forrógőzös, olajos vagy elektromos. Leginkább szabadon programozható vezérlésűek.

Fajtái[szerkesztés]

Mosó-csavarógépek[szerkesztés]

A mosó-facsarógépek elviekben hasonlítanak a háztartási mosógépekhez, természetesen sokkal nagyobb befogadóképességgel rendelkeznek. Az egyenletes tömegelosztás, továbbá a szükséges mosásmechanika biztosításáért a nagyobb dobokat 2-4 kamrára osztják. A be- és kipakolás az építésmód szerint lehet frontoldali vagy felültöltős.

Csőmosók[szerkesztés]

Ez a berendezés folytonosan vagy ütemszerűen üzemel. A szennyest teljesen automatikusan és folyamatosan mossa, anélkül, hogy a gépet a betöltés, illetve kipakolás miatt le kellene állítani.

Érmés mosógépek[szerkesztés]

Az érmebedobásra működő (coin-operated), röviden érmés mosógépeket az önkiszolgáló mosodákban alkalmazzák, ahol érmével fizetnek a mosásért. Többnyire forgódobos - a háztartásokban használatos mosógépeknek megfelelő - felépítésűek.

Fontosabb gyártók[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Washing machine
A Wikimédia Commons tartalmaz Mosógép témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]