Podgora-domb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Monte Calvario (Gorizia) szócikkből átirányítva)
Podgora-domb
Magasság241 m
OrszágOlaszország
Elhelyezkedése
Podgora-domb (Olaszország)
Podgora-domb
Podgora-domb
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 45° 56′ 44″, k. h. 13° 35′ 30″Koordináták: é. sz. 45° 56′ 44″, k. h. 13° 35′ 30″
Térkép

A Monte Calvario (szlovén nevén Podgora vagy Kalvarija hegy az Isonzó folyó jobb partján Olaszországban, az északi Friuli-Venezia Giulia régióban, Gorizia városnál.

Magassága mindösssze 240 méter körüli, de kiemelkedik az Isonzó völgyéből.[1] Látszik róla az Isonzó folyó, a goriziai síkság, Goriška brda dombvidéke, a Sveta Gora-hegy (vagy Monte Santo), a San Gabriele-hegy és délebbre a San Gabriele-hegy.

A csúcs és környéke „a Három Kereszt” néven ismert. Itt vannak az isonzói csaták emlékművei.

Neve[szerkesztés]

Nevének magyar jelentése Kálvária hegy.

Első világháborús hadszíntér volt, az Osztrák-Magyar Monarchia seregei tartotta görzi hídfő déli bástyája, ahogy a tőle északra elterülő magasabb Monte Sabotino is. Mivel a magyar haditudósításokban a Podgora név szerepelt, ez az elterjedt magyar neve. Podgorának az itt lévő faluról nevezték. Ennek szlovén neve Podgora, mai olasz neve Piedimonte del Calvario (Gorizia városrésze). A hegy déli irányban Lucinico település, Gorizia egy másik városrésze felé lejt, és itt a 188 méteres szintnél van a Kálvária néven ismert hely.

Az első világháborúban[szerkesztés]

Kis tengerszint feletti magassága ellenére a Nagy Háborúban hírhedt erődítmény volt. Az olasz csapatok számos kísérletet tettek az elfoglalására, és eközben nagy veszteségeket szenvedtek. Nagyon sok magyar katona is itt veszett.

A negyedik isonzói csata része volt a podgorai csata. Ennek az olaszok számára emlékezetes momentuma a Casale-ezred rohama, amelynek során többek közt a trieszti irredenta író Scipio Slataper is elesett. a Podgorát végül a hatodik isonzói csata során sikerült az olaszoknak úgy elfoglalniuk, hogy meg is tudták tartani.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Monte Calvario (Gorizia) című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.