Molnár Vera

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Molnár Vera
SzületettVeronica Gacs[1]
1924. január 5.[2][3][1]
Budapest[4][2][5][1]
Elhunyt2023. december 7. (99 évesen)[6][1]
Párizs 13. kerülete[1]
Állampolgárságafrancia
Nemzetiségemagyar
HázastársaFrançois Molnár (1948–1993)[7]
Foglalkozásamédiaművész
KitüntetéseiPrix Aware (2018)[8]

A Wikimédia Commons tartalmaz Molnár Vera témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Molnár Vera (Budapest, 1924. január 5.2023. december 7.) magyar származású francia médiaművész. A számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon.

Életpályája[szerkesztés]

A hagyományos művészeten nevelkedett, művészettörténetet és esztétikát tanult a budapesti Képzőművészeti Főiskolán. 1947-ben ösztöndíjjal Rómába ment, majd Franciaországban telepedett le. Első nonfiguratív, absztrakt műveit 1946-ban hozta létre. 1959-től kombinatorikus alapon generált képeket. 1968-ban számítógéppel kezdett dolgozni, egyszerű geometriai alakzatokon és geometrikus témákon alapuló algoritmikus festményeket kezdett el készíteni. Megtanulta a Fortran és a BASIC programozási nyelvet, és egy párizsi kutatólaboratóriumban számítógépes grafikát készített plotteren.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vera Molnár című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • http://www.veramolnar.com
  • Vera Molnar; szerk. Maurer Dóra, Prosek Zoltán; Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület–Paksi Képtár, Budapest–Paks, 2008
  • Egy százalék rendetlenség. Vera Molnar kiállítása az egri Kepes Intézetben; kurátor Bán András; jav., bőv. vált.; Alapítvány a Komplex Kultúrakutatásért–Kepes Intézet, Eger, 2023