Mokasszin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A mokasszin szó az amerikai őslakosok nyelvén szarvasbőrből (esetleg más puha bőrből) készült cipőt jelent – egészen könnyű lábbeli, mely viselőjét szinte hangtalanná teszi járás közben. A mokasszin talpa és felsőrésze egy darab bőrből áll, melyet felül varrnak össze – néha egy kisebb darab különálló bőrdarab beillesztésével. A talp puha és hajlékony, a felsőrész gyakran hímzéssel, gyönggyel díszített. Az észak-amerikai indián törzsek tradicionális viselete, melyet azonban később vadászok, kereskedők és telepesek is viseltek. A mokasszinoknak sokféle fajtája létezik, a különböző törzsek egymástól kissé eltérő lábbeliket viseltek.

Puha talpú mokasszin

A mokasszin mindamellett, hogy védelmet nyújt a lábnak, azt is lehetővé teszi, hogy viselője járás közben talpával érezze a talaj felszínét. A köves, kaktuszokkal tarkított síkságokon élő indiánok a környezetnek jobban megfelelő kemény talpú mokasszint viseltek, a keleti területeken élő törzsek viszont puha talpút, mely tökéletes volt az erdők puha avarral borított talaján.

Napjainkban a mokasszint az amerikai őslakosok leginkább a pow-wow (az észak amerikai indiánok nagy összejövetele) öltözet részeként viselik. A legelterjedtebb a síkvidéki mokasszin, a legtöbbjük részben vagy teljesen gyöngydíszítéses, mintájában az öltözék többi darabjához illeszkedő.

Új-Zélandon és Ausztráliában a birkanyírók is készítettek maguknak egyetlen darab birkabőrből szabott (irhával befelé fordított) mokasszint, mely munka közben védte a lábukat, jól tapadt a fapadlón és magába szívta az izzadságot.