Mogács Dániel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mogács Dániel
2010-ben
2010-ben
Életrajzi adatok
Született 1977. február 6. (42 éves)
Budapest
Magyarország
Pályafutása
Híres szerepei

Brendon (Susogós Mackók) Dr. Mogács

Dr. Kazimír Róbert (Munkaügyek)

Mogács Dániel weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mogács Dániel témájú médiaállományokat.

Mogács Dániel (Budapest, 1977. február 6.) színész, humorista.

A Susogós Mackók három szereplőjével
Doktor Mogáccsal

Élete[szerkesztés]

1977. február 6-án született. Édesanyja, Sárkány Katalin, képző- és iparművész. Dániel mindig őt kéri fel a rendezéseinek a díszlet- és jelmeztervezéseire; többek között ő tervezte a Susogós Mackók figuráit is. Édesapja festett és írt, nevelőapja (aki egyéves korától nevelte) építészként dolgozott. Nagyapja kémikus és filozófus volt, és egy nagy baráti társaságot alkottak Pilinszkyvel, Tamási Áronnal és az adott kor koponyáival. Nagyszülei bábszínházat is működtettek a háború utáni Németországban. A bábok később is folyamatosan felbukkannak a színész-humorista életében. Voltak „civil” állásai is, mint favágó, vámügyintéző, raktáros, ingatlanügynök és „telefonos kisasszony” egy internetes cégnél.

Magánéletéről (is) bővebben vall a Premierfilm.hu oldalon megjelent riportban.[1]

Saját, a Dumaszínház oldalán olvasható bemutatkozása így hangzik:

„Az élet nem habostorta. Én sokáig azt hittem, hogy ez csak egy mondás, de miután megláttam E.T.-t rájöttem, hogy van benne valami (nem az E.T.-ben).
1977-ben, elég fiatalon születtem, rögtön utána lehúztam pár évet csecsemőként. Tehetséges színész vagyok, erről papírom is van, de mivel nem ismer senki, leginkább a családnak játszom.
Ha valaki azt kérdezné, hogy van e érettségim, emelt fővel mondanám, hogy van, bár a mai napig nem értem hogy szereztem meg.
Az orvosok szerint így a harmincas éveimben nem valószínű, hogy a 170 cm-es testmagasságom pozitív irányba változni fog.
Ha mindent újra kezdhetnék, akkor is lennének tartozásaim.
Sokáig a Mindentudás Egyetemének hallgatója voltam. Most má' mindent tudok és tudásomat nem átallom átadni azoknak, akik meghallgatnak.”[2]

Munkássága[szerkesztés]

Színészként[szerkesztés]

A Théba Színiakadémián[3] végzett. Társaival közösen alkották meg 2000-ben az Eleuszisz Színházat, ahol mint színész és mint rendező is tevékenykedett. A társulat feloszlása után szabadúszó lett, játszott Veszprémben, Kecskeméten - a bábszínházban is.

A 19. epizódtól kezdve állandó szereplője a Munkaügyek - IrReality Show című szituációskomédia-sorozatnak, amelyben a Nemzeti Munkaügyi, Munka- és Űrbiztonsági Hivatal egyszemélyes űrközlekedési és űrbiztonsági részlegének jóformán mindenhez értő, de nagyképűsége miatt nehezen elviselhető vezetőjét alakítja.

Humoristaként[szerkesztés]

A Dumaszínház felfedezettjeként, stand up comedy-vel vonult be a köztudatba. A Dumaszínház tagjaként fellép az ország különböző pontjain, valamint rendszeresen látható a Showder Klub és a Comedy Central Bemutatja című televíziós műsorokban is. A Susogós Mackók c. bábos egypercesekből is kiveszi a részét. Ő Brendon, a „barna bandzsa medve” hangja és mozgatója, de többek között ő személyesíti meg Józsit, a részeges ördögöt és az őrült majmot is. Többedmagával a magyar színházi kabaré feltámasztásán munkálkodik.

Politikusként[szerkesztés]

Részt vett a 2010-es önkormányzati választásokon a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Budapest VII. kerületi polgármester-jelöltjeként. Kellő számú kopogtatócédula hiányában azonban a választási lapokra már nem került rá a neve. Nyilatkozata alapján a politikai élettől visszavonul, ám Dr. Mogács néven továbbra is hatalmi babérokra kíván törni, a humor mezsgyéjén megmaradva. A politikai karrierjének különböző pontjai nyomon követhetők a Hírcsárda, a nyíltan téves híreket közlő internetes újság lapjain.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2010. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 3.)
  2. [1]
  3. http://theba.info/

További információk[szerkesztés]