Mogács Dániel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mogács Dániel
A Dumaszínház oldalán
A Dumaszínház oldalán
Életrajzi adatok
Született 1977. február 6. (44 éves)
Budapest
Pályafutása
Híres szerepei Brendon
Susogós Mackók
Dr. Mogács
önálló előadások
Dr. Kazimír Róbert
Munkaügyek

Mogács Dániel weboldala
Mogács Dániel IMDb-adatlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Mogács Dániel témájú médiaállományokat.

Mogács Dániel (Budapest, 1977. február 6.) színész, humorista, streamer.

Élete[szerkesztés]

A Susogós Mackók három szereplőjével

1977. február 6-án született. Édesanyja Sárkány Katalin képző- és iparművész. Dániel mindig őt kéri fel a rendezéseinek díszlet- és jelmeztervezéseire; többek között ő tervezte a Susogós Mackók figuráit is. Édesapja festett és írt, nevelőapja (aki egyéves korától nevelte) építészként dolgozott. Nagyapja kémikus és filozófus volt, és egy nagy baráti társaságot alkottak Pilinszkyvel, Tamási Áronnal és az adott kor koponyáival. Nagyszülei bábszínházat is működtettek a háború utáni Németországban. A bábok később is folyamatosan felbukkannak a színész-humorista életében.

Voltak „civil” állásai is, mint favágó, vámügyintéző, raktáros, ingatlanügynök és „telefonos kisasszony” egy internetes cégnél.

Magánéletéről (is) bővebben vall a Premierfilm.hu oldalon megjelent riportban.[1]

„„Az élet nem habostorta. Én sokáig azt hittem, hogy ez csak egy mondás, de miután megláttam E.T.-t rájöttem, hogy van benne valami (nem az E.T.-ben). 1977-ben, elég fiatalon születtem, rögtön utána lehúztam pár évet csecsemőként. Tehetséges színész vagyok, erről papírom is van, de mivel nem ismer senki, leginkább a családnak játszom. Ha valaki azt kérdezné, hogy van e érettségim, emelt fővel mondanám, hogy van, bár a mai napig nem értem hogy szereztem meg. Az orvosok szerint így a harmincas éveimben nem valószínű, hogy a 170 cm-es testmagasságom pozitív irányba változni fog. Ha mindent újra kezdhetnék, akkor is lennének tartozásaim. Sokáig a Mindentudás Egyetemének hallgatója voltam. Most má' mindent tudok és tudásomat nem átallom átadni azoknak, akik meghallgatnak.””

– Mogács Dániel[2]

Munkássága[szerkesztés]

Színészként[szerkesztés]

Doktor Mogács és Rezső

A Théba Színiakadémián[3] végzett. Társaival közösen alkották meg 2000-ben az Eleuszisz Színházat, ahol mint színész és mint rendező is tevékenykedett.[4][5] A társulat feloszlása után szabadúszó lett, játszott Veszprémben, Kecskeméten - a bábszínházban is. A 19. epizódtól kezdve állandó szereplője volt a Munkaügyek - IrReality Show című szituációskomédia-sorozatnak, amelyben a Nemzeti Munkaügyi, Munka- és Űrbiztonsági Hivatal egyszemélyes űrközlekedési és űrbiztonsági részlegének vezetőjét alakította.[6][7][8][9]

Humoristaként[szerkesztés]

A Dumaszínház felfedezettjeként, stand-up comedy-vel vonult be a köztudatba. A Dumaszínház tagjaként fellép az ország különböző pontjain, valamint rendszeresen látható a Showder Klub és a Comedy Central Bemutatja című televíziós műsorokban is. A Susogós Mackók c. bábos egypercesekből is kiveszi a részét. Ő Brendon, a „barna bandzsa medve” hangja és mozgatója, de többek között ő személyesíti meg Józsit, a részeges ördögöt és az őrült majmot is. Többedmagával a magyar színházi kabaré feltámasztásán munkálkodik.

Politikusként[szerkesztés]

Részt vett a 2010-es önkormányzati választásokon a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Budapest VII. kerületi polgármester-jelöltjeként.[10] Kellő számú kopogtatócédula hiányában – 700-ból 220-at (más forrás szerint 233-at[11]) szerzett – azonban a párt nem indította.[12] Ezután visszavonult a politikától,[13] majd a pártból is kilépett.[14]

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. ˝Mikrofonnal a kezemben nem őrülhetek meg˝ - interjú Mogács Dániellel. Premierfilm, 2010. március 31. [2010. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 3.)
 2. Mogács Dániel. Broadway.hu. (Hozzáférés: 2019. április 5.)
 3. Diákjaink. Théba Művészeti Szakközépiskola. (Hozzáférés: 2019. április 5.)
 4. Eleuszisz Színház – Társulat (archív). Eleuszisz Színház, 2009. szeptember 29. (Hozzáférés: 2019. április 5.)
 5. l Eleuszisz Színház – Előadások (archív). Eleuszisz Színház, 2009. szeptember 29. (Hozzáférés: 2019. április 5.)
 6. Új arcok a Munkaügyek sorozatban. Origo, 2015. szeptember 23. (Hozzáférés: 2019. április 5.)
 7. A nap sorozatképe: utoljára láthatjuk együtt a Munkaügyek csapatát. Origo, 2016. augusztus 6. (Hozzáférés: 2019. április 5.)
 8. A magyar sorozat lehet jó? Munkaügyek ajánló. GeekScrolls, 2018. április 7. (Hozzáférés: 2019. április 5.)
 9. Munkaügyek az Internet Movie Database oldalon (angolul)
 10. Három helyen indít jelöltet a Kétfarkú Kutya Párt. Index.hu. (Hozzáférés: 2010. augusztus 10.)
 11. Közel 4 ezer ajánlószelvényt gyűjtöttek a Kétfarkú Kutya Párt jelöltjei. Index.hu. (Hozzáférés: 2010. augusztus 10.)
 12. Nem jutott be a Kétfarkú Kutya Párt. Origo, 2010. szeptember 3. (Hozzáférés: 2019. április 5.)
 13. kcsabi: Showder Klub a kulisszák mögött (5.rész). Dumaszínház. (Hozzáférés: 2019. április 5.)
 14. Szirák Sára: „Groteszk, abszurd” / Interjú Mogács Dániellel. KULTer.hu, 2015. augusztus 24. (Hozzáférés: 2019. április 5.)

További információk[szerkesztés]