Mitro Repo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mitro Repo
Mitro Repo 01.JPG
Született 1958. szeptember 3.
Helsinki, Finnország Finn (59 éves)
Állampolgársága finn
Nemzetisége finn
Foglalkozása politikus, lelkész
Iskolái Helsinki Egyetem

Mitro Repo weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mitro Repo témájú médiaállományokat.

Mitro Repo vagy Repo atya finn Európai parlamenti képviselő, ortodox pap, tanár. Mirto atya két könyvet írt az ortodox hit témájában. 2009-ben a Finn Szociáldemokra Párt színeiben választották meg Európai Parlamenti képviselőnek.[1]

Élete[szerkesztés]

Mitro Repo harmadik generácis ortodox pap.[2] Helsinkiben értettségizet, majd a Helsinki egyetemen tanult klasszika filológiát, filozófiát, pszichológiát és teológiát, 1982-ben diplomázott.[3] 1987-ben végzett a kuopioi papszemináriumban.

A kuopioi ortodox papszemináriumban, a helsinki normállíceumban és a Joensuui egyetemen klasszikus nyelveket tanított. 1980 és 1988 között az ortodox egyház keretein belül óraadóként működött különböző helsinki iskolákban. 1990-től a helsinki ortodox egyházkerület pásztora.[3] 1992-től előadásokat tart és oktat.

2005-ben az Év Szónokának választotta a kommunikációs tanárok egyesülete. Különböző újságokban jelentek meg írásai, cikkei. 2008-ban ő tervezte a húsvéti bélyeg rajzát.[4] Gyakran szerepelt a televízióban.

Politikai pályája[szerkesztés]

2009-ben a Szociáldemokraták között a legtöbb szavazattal, az összes párt képviselői közül a harmadik legtöbb szavazattal választották meg Európai Parlamenti képviselőnek.[1] Kampánya alatt főleg a vallás és a nyelvek kérdésével foglalkozott, fő érdeklődési területe az oktatás, a kultúra és az emberi jogok.

Munkái[szerkesztés]

  • Isä Mitron sanakirja: Ortodoksiset termit selityksineen. Pohjautuu, Heslinki, WSOY, 2007
  • Isä Mitron ajatuksia elämästä, työstä, uskosta. Helsinki, WSOY, 2008

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]