Mikronóva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy mikronóva művészi ábrázolása

A mikronóva egy csillagrobbanás, amely a klasszikus nóva erősségének milliomod része, és általában nagyobb energiájú, mint egy szuperfler. A jelenséget a csillag környezetéből, például egy kísérőcsillagból származó anyag felhalmozódása okozza. 2022. április 20-án az Európai Déli Obszervatórium csapata bejelentette, hogy a TESS űrteleszkóp és a Very Large Telescope adatai alapján három fehér törpe mikronóvát azonosított.[1]

A Nap[szerkesztés]

Amikor Neil Armstrong az Apollo–11 küldetés során sztereoszkópos felvételeket készített, a Hold felszínén üvegnek tűnő, csillogó foltokat látott.[2] Thomas Gold asztrofizikus elemezte a képeket, és azzal az elmélettel állt elő, hogy az üvegek a Nap „kis nova-szerű kitörésének” eredményei lehetnek.[3] Bradley Schaefer, a csillagászat és asztrofizika professzora egyetértett azzal, hogy ez egy meggyőző érv volt arra, amit ma mikronovának neveznénk, és ami kevesebb mint 30.000 évvel ezelőtt következhetett be.[4] Ezeket a foltokat a Kínai Nemzeti Űrügynökség 2019-es Csang-o–4 küldetése során is észlelték a Hold túlsó oldalán, és kezdetben gélnek gondolták őket.[5] A kutatócsoport úgy véli, hogy az üveg nem jöhetett létre a becsapódás során, amely a krátert, amelyben megtalálták, létrehozta. Az objektum túl kicsi lett volna ahhoz, hogy a szükséges hőmérsékletet előállítsa.[6]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Új típusú csillagrobbanást fedeztek fel a csillagászok: a mikronóvát. ESO, 2022. április 20. [2022. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. május 12.)
  2. Astronomy: Glazing the Moon (angol nyelven). TIME, 1969. október 3.
  3. Gold, Thomas: Apollo 11 Observations of a Remarkable Glazing Phenomenon on the Lunar Surface (angol nyelven). Science, 1969. szeptember 26.
  4. Schaefer, Bradley E.: Flashes from Normal Stars (angol nyelven). The Astrophysical Journal, 1989. február 15.
  5. Glistening 'Gel-Like' Substance on Far Side of The Moon Finally Identified (angol nyelven). ScienceAlert, 2020. július 8.
  6. Impact melt breccia and surrounding regolith measured by Chang'e-4 rover (angol nyelven). Elsevier, 2020. augusztus 15.

Hivatkozások[szerkesztés]