Mijagavacsó gésanegyed

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A Minami-za Kabuki Színház Kiotóban

Mijagava városrész (宮川町, nyugaton Miyagawachō) egyike a kiotói gésanegyedeknek.

Története[szerkesztés]

Nevének tagjai (mija ’szentély’ + gava ’folyó’) utalnak a Kamo-folyóra, aminek ez a beceneve, és aminek a megszentelt vizével a gion macuri alkalmával körbehordozott szentélyt is letisztítják.

Mijagavacsóban kicsi, egymástól különálló kabuki színházak voltak találhatók a Kamo folyó mentén. Néhány teaházhoz kis csónakokon szállították a vendégeket és a meghívott geikókat, maikókat. A kabuki stílus akkor vetette meg a lábát a negyedben, mikor az már egyre szélesebb körökben lett ismert, így területe hamarosan megnövekedett; több teaház is épült. Magának a kabuki stílusnak már külön színháza van a negyedben, a Minami-za Kabuki Színház, a Kamo folyó keleti partjának mentén. Ez a színház a negyed saját színháza, ahol geikók és maikók évente előadják táncműsorukat, a Kjo odorit április 1-jétől 3-ig.[1]

Jelkép[szerkesztés]

A negyed címere – a 3 egymásba kapcsolódó kör – utal a szentélyek és templomok, a teaházak és a városlakók egységére.

Forrás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Miyagawachō című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'What is the Calendar of Events for the Kyoto Hanamachi?' (angol nyelven). immortalgeisha.com. (Hozzáférés: 2010. március 6.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]