Windows Update

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Microsoft Update szócikkből átirányítva)
Windows Update

FejlesztőMicrosoft
Operációs rendszerWindows (98 és újabb)
KategóriaRendszereszközök
Licenczárt
A Windows Update weboldala

A Windows Update a Microsoft által kifejlesztett szolgáltatás a Microsoft Windows-felhasználóknak. Segítségével rendszeres frissítéseket telepíthetünk az operációs rendszerhez és a többi programhoz. A Microsoft Update egy választható funkció, amely engedélyezésével automatikusan megkapjuk a legújabb frissítéseket a legtöbb telepített Microsoft programhoz, úgy mint, Microsoft Office, Windows Live és Microsoft Expression.

Fontos biztonsági frissítések jelennek meg a Windows Update szolgáltatáson keresztül minden hónap második keddjén. Habár, ezek a biztonsági frissítések bármikor letölthetők a Microsoft weboldaláról, a Windows Update-et be lehet állítani, hogy ezeket automatikusan telepítse a felhasználó beavatkozása nélkül, így biztosítva számítógépünk folyamatos védettségét a káros programoktól, például a malware szoftverektől.

A Windows Vista és a Windows Server 2008 Vezérlőpultjában beállíthatjuk a frissítési jellemzőket és kezdeményezhetünk azonnali frissítést is. A Windows Update Vezérlőpulton keresztül elérhetjük a Windows Ultimate Extrákat is (ezek szabadon választható kiegészítők a Windows Vista Ultimate változatához). Az előző verziójú Windowsokhoz a frissítések itt tölthetőek le Internet Explorer használatával: Windows Update Archiválva 2006. november 9-i dátummal a Wayback Machine-ben.

Vállalati környezetben a javításokat gyakran nem gépenként töltik le a Microsoft oldaláról, hanem közbeiktatnak valamilyen szerveroldali megoldást a javítások engedélyezésére, elosztására. Ilyen az ingyenes Windows Server Update Services (WSUS), vagy a nagyobb tudású System Center Configuration Manager (korábban SMS vagy Systems Management Server).

Lényeges, hogy az újraindítást kérő frissítéseknél a rendszer addig nem védett, míg az újraindítás meg nem történt. Ha ezt valamilyen okból (pl. üzemmenet-folytonosság) elhalasztják, azzal a nulladik napi támadások sebezhetőségi ablaka nyitva marad.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Windows Update című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]