Michael Venus (gyógypedagógus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Venus
Született1774. október 28.[1]
Prága[1]
Elhunyt1850. november 12. (76 évesen)[1]
Bécs[1]
Foglalkozásatanár
SablonWikidataSegítség

Michael Venus (Prága, 1774. — Bécs, 1850.) osztrák gyógypedagógus. A siket gyermekek tanításának egyik módszertani irányzatát, a „bécsi vegyes módszert” kialakító és képviselő pedagógus.

Életútja[szerkesztés]

Bécs egyik főiskoláján tanított, amikor a siketek bécsi intézetének igazgatója, Joseph May hatására a siketek tanítására vállalkozott. 1803-tól tanár, majd 1820-tól igazgató a bécsi intézetben.

A siketek jelnyelve fontos helyet kapott a tanítási programjában, azt „mint a siketek oktatásának elengedhetetlen feltételét és eszközét” tartotta számon. Ezért először a jeleket és az írást tanította az iskolában, s csak ezután a hangbeszédet. Utóbbi jelentőségét is hangoztatta, úgy gondolta, hogy a hangbeszéd a gondolatok kicserélésekor megbízhatóbb a jelbeszédnél és gyorsabb, mint az írás, továbbá „közelebb hozza a siketet halló embertársaihoz és hasznosabbá teszi az életvitelben.” A „bécsi vegyes módszer”-re az is jellemző volt, hogy a szájról olvasás tanítását mellőzte, Michael Venus csak az egyéni oktatásban tartotta lehetségesnek elsajátíttatását.

A Michael Venus által képviselt módszert Közép-Európában számos helyen átvették, Magyarországon Schwartzer Antal vezette be a siketek váci intézetében és tökéletesítette.

Főbb munkáiból[szerkesztés]

  • Methodenbuch oder Anleitung zum Unterricht der Taubstumme. Wien, 1826
  • Anleitung zum Unterrichte im Rechnen für Taubstumme. Wien, 1835

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Venus, Michael (BLKÖ)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Gordosné Szabó Anna: Gyógypedagógia-történet. I. Egyetemes gyógypedagógia-történet a XX. századig. Bp. 1962, 1992, 151-153.
  • Löwe, A.: Hörsgeschädigtenpädagogik international. Heidelberg, 1992. 50.