Metroszexualitás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A metroszexualitás a metropolitan és a heterosexual angol szavakból keletkezett neologizmus annak az életmódnak a jellemzésére, amit egyes nagyvárosban élő és többnyire egyedülálló férfiak követnek: sokat költenek kozmetikumokra, fodrászra, divatra, és sokat törődnek a külsejükkel.

A szó nem feltétlenül utal szexuális beállítottságra, preferenciákra, inkább életstílusra vonatkozik, az olyan heteroszexuális férfiak extravaganciáját jellemzi, akik látszólag nem fektetnek hangsúlyt arra, hogy egy férfias szerepképbe kategorizálják be őket. Az általuk követett életstílusra helytelenül a „nőies” jelzőt szokták alkalmazni, esetleg azt mondják rá, hogy „mint egy homoszexuális férfi”.

A metroszexuális szót első ízben Mark Simpson brit újságíró publikálta.[1] A metroszexualitás tipikus képviselőjének tekintik David Beckhamet.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mark Simpson: Here come the mirror men. The Independent, (1994. nov. 15.) arch Hozzáférés: 2013. feb. 28. (angolul)
    A cikk Mark Simpson: It's a Queer World. Vintage, London 1996, ISBN 0-09-959751-9 könyvében is megjelent.
    Idézet: „Metrosexual man, the single young man with a high disposable income, living or working in the city (because that’s where all the best shops are), is perhaps the most promising consumer market of the decade.”
  2. Mirror, Mirror.... Time, 2005. október 24. [2005. december 15-i dátummal az eredetiből archiválva].

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]