Mercurius Hungaricus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Az 1705. évi májusi szám címlapja

Mercurius Hungaricus („Magyar Merkúr”) az első magyarországi hírlap.

A Mercurius Hungaricus a II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharc félhivatalos tájékoztatója volt a magyar függetlenségi háború eseményeiről a külföld felé, főképp ezért latin nyelven jelent meg. Első száma 1705 június 5-én jelent meg, Esterházy Antal kuruc tábornok indította. (Bár nem ő szerkesztette.) Kiadásának oka legfőképp az 1703-ban Bécsben alapított kurucellenes „Wienerisches Diarium” hatásának ellensúlyozása volt. A lap szerkesztését 1705 és 1708 között Rákóczi, 1710-ben Bercsényi Miklós kancelláriáján végezték. Nyomtatásban mindössze hét száma jelent meg (1705. április, 1705. június, 1705. augusztus, 1708. augusztus, 1710. január, 1710. február, 1710. március). Az első szám soha nem került elő, melyet Esterházy Antal kuruc tábornok maga szerkesztett, magyarul, mivel ő más célból adta volna ki a folyóiratot. Az 1706. augusztusi száma kéziratban maradt. 1705 augusztusától, a második számától kezdve „Mercurius Veridicus ex Hungaria” címmel jelent meg.

A kis, nyolcadrét alakú, 4-6 lapos újság csak híreket közölt, azokat is – a kor szokása szerint – mindenféle véleménynyilvánítás nélkül. Példányai rendkívül ritkák, csupán elvétve található belőluk egy-egy példány Európa könyvtáraiban, így sajnos az Országos Széchényi Könyvtár sem rendelkezik teljes sorozattal belőle, a gyűjteményből hiányzó, más könyvtárakban lévő példányok azonban mikrofilmen és digitalizált változatban is tanulmányozhatóak.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk nem tünteti fel a forrásokat, amelyeket felhasználtak a készítése során. Önmagában ez nem minősíti a szócikk tartalmát: az is lehet, hogy minden állítása igaz. Segíts megbízható forrásokat találni, hogy alátámaszthassuk, ami a lapon olvasható! Erre a cikkre nem terjed ki a „Creative Commons Nevezd meg! Így add tovább! 3.0” licenc.

Külső hivatkozások[szerkesztés]