Merck

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Merck KGaA
(EMD az Egyesült Államok és Kanada határain belül)
Logo Merck KGaA 2015.svg
Merck KGaA 01.jpg
Típus
  • Kommanditgesellschaft auf Aktien
  • pharmaceutical company
Alapítva 1668
Székhely Darmstadt
Vezetők Karl-Ludwig Kley
Iparág Vegyszerek, Gyógyszerek
Forma Kommanditgesellschaft auf Aktien
Termékek Nasivin®, Erbitux®, Folyadékkristály, Chromolith®
Alkalmazottak száma 30.968 (2007. december 31.)
Leányvállalatai Merck Kft.

A Merck KGaA
(EMD az Egyesült Államok és Kanada határain belül) weboldala
Commons

Merck KGaA (ismert még “Német Merck” vagy “Merck Darmstadt” néven) egy német vegyszer- és gyógyszergyártó vállalat, melyet 1668-ban a németországi Darmstadban alapítottak és egyike a legrégebbi, ma is működő vegyipari/gyógyszeripari vállalatoknak. A cég tulajdonjogát 1995-ig 100%-ban a Merck család birtokolta, de ez után is megmaradtak többségi tulajdonosnak.

Az I. világháborút követően, a Merck elvesztette a külföldi gyárait, közte a Merck & Co.-t is az Amerikai Egyesült Államokban. Merck & Co., amelye Merck Sharp and Dohme (MSD) néven működik az USA és Kanada határain kívül, ma már egy önálló vállalat.

A Merck KGaA elsősorban Európában ismert, azonban 2007-től fokozottan koncentrál az ázsiai s a dél-amerikai piacra is. Mióta az Egyesült Államokban és Kanadában a Merck & Co. joga a Merck név használata, a cég az EMD márkanév alatt értékesíti termékeit Észak-Amerikában, amely név az Emanuel Merck, Darmstadt szavak kezdőbetűiből épül fel.

Merck KGaA központja Darmstadtban (Németország)

Történelem[szerkesztés]

A Mercknek színes és változatos a történelme. A cég gyökerei a 17. századra vezethetőek vissza. 1668-ban, Friedrich Jacob Merck, egy gyógyszerész, megnyitotta az "Engel-Apotheke"-t (Angyal gyógyszertár) Darmstadtban, Németországban.

1816-ban, Emanuel Merck vette át a patika irányítását. Hála a kimagasló tudományos képzettségének, sikeresen izolált és határozott meg különböző alkaloidákat a gyógyszertár laboratóriumában. Ezeket az anyagokat 1827-ben nagy mennyiségben kezdte gyártani, majd eladta azokat az orvos és vegyész kollégáinak. Társaival felépítettek egy vegyszer- és gyógyszergyárat, ahol – a gyógyszerek előállításához szükséges alapanyagokon túl – vegyszerek (majd 1890-től) gyógyszerek széles skáláját kezdték el gyártani.

1891-ben, Georg Merck letelepedett az Amerikai Egyesült Államokban és megalapította a Merck & Co.-t New Yorkban. A Merck & Co.-t az I. világháborút követően elcsatolták és önálló vállalatkén kezdett működni az Egyesült Államokban.

Gyógyszergyártás[szerkesztés]

Sok népszerű és sikeres termék került ki a Merck laboratóriumából. Miután 1805-ben Wilhelm Adam Sertürner izolálta a morfint ópiumból, a Merck úttörő szerepet játszott (1827-től) a morfin üzemi méretű gyártásában1884-től a Merck döntő szerepet játszott a kokain előállításában és forgalmazásában is. Sigmund Freud, az Über Coca (1884) szerzője, a Merck cocain kutatásainak lelkes támogatója volt, önmagán tesztelte a szert, mint a depresszió kezelésének egyik ígéretes lehetőségét.

Az I. világháború környékén, a Merck folyamatosan dolgozta ki a különböző szabadalmaztatott gyógyszert, amely MDMA-t tartalmazott (ecstasy). Később a vitaminokra összpontosítottak, melynek eredményeképpen 1927-ben bemutatták a Vigantolt, majd 1934-ben a Cebiont.

Miután Németország a második világháborúból vesztesen került ki, a Mercknek biztosította a katonai vezetés a gyógyszerek, peszticidek, élelmiszer-ipari segédanyagok, reagensek és finomvegyszerek gyártásának jogát laboratóriumi használatra. Később a "Wirtschaftswunder" (gazdasági csoda) idején a Merck két számjegyű eladási növekedést produkált több éven át. Olyan sikeres gyógyszeripari termékek is ebben az időszakban kerültek ki a cég laboratóriumából mint a különböző kortikoid tartalmú készítmények – például a Fortecortin, amelyet a mai napig használnak –, a meghűlés tüneteit enyhítő Nasivin vagy a hormonkészítmények Gestafortin és a Menova.

A Merck's kutatói jelenleg az oncológiai és a kardio-metabolikus készítmények fejlesztésére összpontosítanak. Az előbbi terápiás területen az első piacra bocsátott termékük az Erbitux (cetuximab), amelyre az egész világon értékesítési joguk van. Az Erbitux 2006-ban a Merck's legtöbbet keresett termékei közé tartozott.

A Merck fontosabb termékei még: Metformin, Bisoprolol, Levothyroxine és a Digitoxin.

Vegyszergyártás[szerkesztés]

A vegyiparban két kiemelkedő fejlesztése a Mercknek:

A gyöngyház fényű pigmentek kifejlesztése 1957-ben. A folyadékkristály kifejlesztése 1967-ben.

Az analitikai kémia terén a Merck mindig is vezető szerepet játszott a kromatográfiás eljárások fejlesztésében.

A Merck Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon a Merck Kft forgalmazza a Merck gyógyszer és kémiai termékcsaládját is, jelenleg több mint 100 alkalmazottal üzemel a cég, mint Magyarország egyik meghatározó laboratóriumi vegyszer és eszköz forgalmazója.

Külső hivatkozások[szerkesztés]