Menkauhór naptemploma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ahetré[1]
raG25x t
N18
O25

Menkauhór naptemploma egyike azon ókori egyiptomi naptemplomoknak, amelyeket napisten tiszteletére emeltek az V. dinasztia idején. Összesen hat ilyen templom létezése alátámasztható régészeti adatokkal; közülük egyedül Uszerkaf, valamint Niuszerré naptemplomának a pontos helye ismert. Menkauhór naptemplomáról csak írásos említéseiből tudunk, helye napjainkig felfedezetlen maradt, és felépítése is ismeretlen. Ókori neve, az Ahetré (3ḫ.t-rˁ.w) jelentése: „Ré horizontja”.

Az abuszíri nekropolisz

Menkauhór naptemploma öt szem-papjának a nevét tudjuk. Úgy tűnik, a templom építtetője halála után nem sokáig működött. Bár a papok egyike, Szabu, a VI. dinasztia első királya, II. Teti uralkodása alatt élt, ő egyben Uszerkaf és Niuszerré naptemplomainak papja is volt, ezekről azonban tudni, hogy már az V. dinasztia utolsó uralkodója, Unasz alatt leállt a működésük, így feltételezhető, hogy Szabu papi címei fiktívek.[2]

A papok címein kívül Menkauhór naptemploma egy, a Niuszerré-piramis közelében feltárt hercegnősírban talált pecsétlenyomatokról is ismert. Ez részben arra bizonyíték, hogy a Menkauhór-szentély Niuszerré halotti kultuszához is hozzájárult, részben pedig arra, hogy ezekhez az adományokhoz a királyi család is hozzájárult.[3]

Megjegyzés[szerkesztés]

  1. Az utolsó hieroglifa a képen hozzávetőlegesen hasonlít a templom eredeti nevében használtra, amely zömök obeliszket mutat lapos talapzaton.
  2. Voß: Untersuchungen zu den Sonnenheiligtümern der 5. Dynastie. pp. 155–156
  3. Voß: Untersuchungen zu den Sonnenheiligtümern der 5. Dynastie. p. 155

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sonnenheiligtum des Menkauhor című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Miroslav Verner: Die Sonnenheiligtümer der 5. Dynastie. In: Sokar, Nr. 10, 2005, p. 48
  • Susanne Voß: Untersuchungen zu den Sonnenheiligtümern der 5. Dynastie. Bedeutung und Funktion eines singulären Tempeltyps im Alten Reich. Hamburg 2004 (zugleich: Dissertation, Universität Hamburg, 2000), pp. 155–158, (PDF; 2,5 MB Archiválva 2007. július 17-i dátummal a Wayback Machine-ben)