Menka (királyné)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Menka
mn
n
D28
A királyné reliefjének rajza

Menka (mn k3[.ỉ]) ókori egyiptomi királyné volt a II. dinasztia korának végén. Nem tudni, melyik uralkodó volt a férje.

Nevének jelentése „a ka legyen tartós” vagy „az én m legyen tartós”.[1] Egy bizonytalan lelőhelyű bazalttöredéken szerepel alakja és neve, valamint címe: „aki látja Hóruszt” – ez a korai dinasztikus korban és az Óbirodalom idején a királynék címe volt. A relief Menkát álló nőként ábrázolja, testére simuló ruhában, fején nagy, félgömb alakú edénnyel, mögötte standardok sorakoznak. Wolfgang Helck felfigyelt rá, hogy a jelenet jelentős stilisztikai hasonlóságot mutat egy befejezetlen jelenettel, amely Gebeleinben található egy bazaltreliefen, és Haszehemui királynak tulajdonítható; feltételezi, hogy Menka reliefje innen származhat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Silke Roth: Die Königsmütter des Alten Ägypten von der Frühzeit bis zum Ende der 12. Dynastie. Harrassowitz, Wiesbaden 2001, ISBN 3-447-04368-7 p. 383

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Menka (Königin) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • William Stevenson Smith: A History of Egyptian sculpture and painting in the Old Kingdom. Oxford University Press, London 1949, p. 30.
  • Wolfgang Helck: Untersuchungen zur Thinitenzeit (= Ägyptologische Abhandlungen. (ÄA) Bd. 45). Harrassowitz, Wiesbaden 1987, ISBN 3-447-02677-4, pp. 120–121.