MediaWiki:Blockiptext

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alábbi űrlap segítségével megvonhatod egy szerkesztő vagy IP-cím szerkesztési jogait. Ügyelj rá, hogy az intézkedésed mindig legyen tekintettel a vonatkozó irányelvekre! Add meg a blokkolás okát is (például idézd a blokkolandó személy által vandalizált lapokat), és linkeld be a vonatkozó irányelveket, hogy a blokk elszenvedője tudjon tájékozódni (újabban a legördülő listából is válogathatsz előre kiötlött szerkesztési összefoglalókat). Ügyelj a civilizált hangnemre!

  • Ha bejelentkezett felhasználót blokkolsz, feltétlenül írd meg a vitalapján (kellő részletességgel), hogy miért és meddig, használd a {{Blokkolva}}(?) sablont, és vedd fel a lapot a figyelőlistádra, hogy lásd, ha válaszol az értesítésre a vitalapján. (Ne feledd, hogy a blokkolt szerkesztők is szerkeszthetik a saját vitalapjukat!)
  • A blokkolás lejáratát GNU standard formátumban is megadhatod, azt hogyan kell, itt találod. Néhány példa: „1 hour”, „2 days”, „next Wednesday”, „1 January 2017”. A blokkolás szólhat „indefinite” (határozatlan) vagy „infinite” (végtelen) időre is. A legördülő menüből is kiválaszthatod a megfelelő lejáratot.
  • Blokkolás megszüntetésére a blokkolt IP-címek listája oldalon van mód. A blokkok visszamenőleg megtekinthetőek a blokkolási naplóban is.
  • IP-tartományok blokkolásával kapcsolatban lásd a range blocks szócikket. Az itt található számológépnek megadhatod a célpont IP-címeit, és kiszámolja a legkisebb tartományt, ami lefedi őket. Tartományblokkot lehetőleg ne adj néhány óránál hosszabb időre! Ha a blokk néhány ezernél több IP-t érintene, és nem vagy biztos magadban, inkább keress egy hozzáértőt az adminüzenőfalon!
  • A legnagyobb blokkolható tartomány IPv4 esetén /$1, IPv6 esetén /$2 a CIDR szintaxisa szerint.