Weiss Miksa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Max Weiss szócikkből átirányítva)
Weiss Miksa
Személyes adatok
Születési dátum1857. július 21.
Születési helySzered
Halálozási dátum1927. március 14. (69 évesen)
Halálozási helyBécs
Állampolgárságosztrák-magyar
Versenyzői adatok
Címsakkmester[1]
Legmagasabb Élő-pontszám2727 (1889 július)[2]
Legmagasabb ranglista3. (1887 augusztus)[2]

Weiss Miksa, nemzetközileg ismert nevén Max Weiss (Szered, 1857. július 21.Bécs. 1927. március 14.) magyarországi születésű osztrák sakkozó volt, pályafutása csúcsán a világ egyik legjobbja. Sakkszakíró.

Az elérhető forrásokból nem világos, hogy a Weiss család az osztrák birodalom mely etnikumához tartozónak vallotta magát, mindenesetre zsidó vallásúak voltak.

Sakkplyafutása[szerkesztés]

Sakkozni 12 éves korában tanult meg. Apja, Zsigmond, még szeredi kiskereskedő korában ismert alakja volt a bécsi sakk-kávéházaknak.[3] Később Bécsbe költöztek, és a gimnázium felső osztályait már ott végezte, majd a bécsi egyetemen pár féléven át matematikát és fizikát tanult, de a tanulmányait nem fejezte be. Később tanította is ezeket a tárgyakat. Közel 40 évig, haláláig a bécsi Salomon Mayer von Rothschild bankház tisztviselője volt.

Játékereje az 1880-as években meredeken emelkedett. 1880-ban, a II. osztrák nemzeti versenyen, Grazban 3. díjas. Ezzel mutatkozott be a nagy nyilvánosság előtt. Az 1882. évi bécsi nagy tornán találkozott először a nemzetközi élvonallal s 10. lett. Az 1885. évi hamburgi versenyen 2–6. díjas, Blackburne, Tarrasch, Mason és Englisch társaságában. A győztes Gunsberg Izidor mögött csak fél ponttal maradtak le. Az 1887. évi majna–frankfurti versenyen az angol–amerikai Mackenzie mögött második, – Blackburne-nel holtversenyben. A vert mezőnyben ott volt az akkori sakkvilág minden nagysága, Steintiz és Csigorin kivételével. Az 1888. évi bradfordi versenyen 6–7. lett, ismét Blackburne-nel együtt.[4]

Az 1889. március 25–május 25. közt lefolyt, 20-résztvevős, kétfordulós New York-i versenyen érte el legnagyobb eredményét. Csigorinnal együtt, holtversenyben lett első. Az első díjért négy játszmás páros mérkőzést vívtak, mind a négy döntetlenül végződött. Ezt követően kisebb jelentőségű versenyeken vett részt. Utolsó versenye 1896-ban, Bécsben volt, ahol még első tudott lenni a feltörő fiatalság képviselői, Marco és Schlechter előtt. Azt látta, hogy Steinitzzel és Laskerral nem bír, elérte azt, amit elérhetett.[4]

Nemcsak sakkozott, szervezett is. 1886–1899 között a Wiener Schachgesellschaft titkára volt, majd az 1897-ben megalakított Wiener Schachklub igazgatótanácsi tagja lett.

A Chessmetrics historikus pontszámításai alapján 1887 augusztusa és 1890 júniusa közt nyolcszor is harmadik volt a havi világranglistán (Wilhelm Steinitz és Joseph Blackburne mögött), és ez volt a legjobb helyezése.

Játékának jellemzője[szerkesztés]

Weiss játékát – egykorú vélemények szerint – „rendíthetetlen nyugalom és nyugodt megfontoltság” jellemezte. így nyilatkozott róla Marco és Mieses is. Lasker dr. többször írt Weiss „vaslogikájáról“. Tartakover pedig azzal dicsérte egyszer az ifjú Flohrt, hogy játéka a híres – Weiss-féle – hasznos és pontos játékra emlékeztet.[4]

Versenyeredményeinek kronológiája[szerkesztés]

Az 1889-es New York-i versenyt azért szerveztek, hogy kihívót találjanak a világbajnok Steinitznek, de sem Weiss, sem Csigorin nem kívánt címmérkőzést Steinitz ellen. Weiss a New York-i viadal után valójában fel is hagyott a nemzetközi versengéssel, bár Bécsben még játszott néhány versenyen. 1895-ben páros mérkőzésen legyőzte Georg Marcót 5,5–1,5 arányban (+5 −1 =1), az 1895-96-os téli tornán pedig Carl Schlechterrel holtversenyben győzött.

Körülbelül ebben az időben kezdte egy bécsi sakkiskola megalapításának előkészületeit.

Weiss sakkszakíró is volt, de munkái kevéssé lettek maradandóak. Ezek:

  • Caissa Bambergensis (Bamberg 1902)
  • Schach-Meistersteich (Mühlhausen 1918)
  • Kleines Schachlehrbuch (Mühlhausen 1920)

Irodalom[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ez a cím a mai nemzetközi nagymester címnek feleltethető meg
  2. a b Chessmetrics Player Profile: Miksa Weiss (angol nyelven). chessmetrics.com. (Hozzáférés: 2014. június 29.)
  3. Berger: Schachjahrbuch 1899.
  4. a b c Vajda Árpád (1957. augusztus). „Max Weiss”. Magyar Sakkélet 7 (7), belső borító. o.  

További információk[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap