Mato Grosso do Sul kormányzója

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mato Grosso do Sul kormányzója
Mato Grosso do Sul kormányzója zászlaja
Mato Grosso do Sul kormányzója zászlaja
Mato Grosso do Sul kormányzója címere
Mato Grosso do Sul kormányzója címere
OrszágBrazília
A tisztséget jelenleg betöltiEduardo Riedel
Maximum terminusok száma8 év, két terminus
A tisztséget először betöltötteHarry Amorim Costa
A Wikimédia Commons tartalmaz Mato Grosso do Sul kormányzója témájú médiaállományokat.

Mato Grosso do Sul kormányzója (portugálul: Governador do Mato Grosso do Sul) a brazil Mato Grosso do Sul állam kormányfője, akit a kétfordulós többségi választási rendszer választ ki. Ha egy jelölt az első fordulóban az összes szavazat több mint 50%-át kapja, második forduló nélkül megválasztják.

Ha azonban egyik jelölt sem szerzi meg az abszolút többséget, akkor a szavazás második fordulójára kerül sor, ahol csak az első fordulóban legtöbb szavazatot kapott két jelölt vesz részt. A második forduló győztesét kormányzóvá választják. A terminus 4 évig tart, és a kormányzónak joga van újra jelentkezni, mandátumkorlátozás nélkül.

Az államot az 1977. október 11-én szankcionált 31. számú kiegészítő törvény hozta létre. Mato Grosso do Sul jelenlegi kormányzója Reinaldo Azambuja, akit 2014. október 26-án választottak meg, és 2015. január 1-jén tett esküt.[1]

A közvetlen választáson kívül a kormányzói pozíció megszerezhető utódlással (például amikor egy alkormányzó átveszi a kormányzói pozíciót, vagy amikor a Törvényhozó Nemzetgyűlés elnöke veszi át a kormányt), közvetett választójoggal, vagy különleges módokon (például forradalmi mozgalmak által beiktatva).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ex Governadores MS. web.archive.org, 2011. június 10. [2011. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 12.)