Ugrás a tartalomhoz

Master of the Rolls

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Master of the Rolls

Foglalkozásbíró
A Wikimédia Commons tartalmaz Master of the Rolls témájú médiaállományokat.

A Master of the Rolls az angol kancellária tekercseinek és jegyzőkönyveinek, nyilvántartásainak és jegyzeteinek őrzője, akit a tekercsek mestereként ismernek, Anglia és Wales második legfontosabb bírája, azok főbírója után. A tekercsmester a Fellebbviteli Bíróság polgári osztályának elnöke. A róla szóló legkorábbi dokumentum 1286-ból való, bár úgy vélik, hogy a hivatal valószínűleg már korábban is létezett.[1]

Története

[szerkesztés]

A tekercsek mestere kezdetben a kancellária „tekercseinek” [2] vagy annotációinak megőrzéséért felelős pap volt, és a kancelláriai „tekercsek őrzőjeként” ismerték.[3] Az Őrző volt a rangidős a kancellária tucatnyi tisztviselője közül, és mint ilyen, olykor (a pecsétek őrzője)[4] vagy a Királyság Nagypecsétjének őrzője volt.[5] A pozíció bírói funkcióvá fejlődött, csakúgy, mint a Court of Chancery; az első utalás a bírói funkciókra 1520-ból származik.[6] Az 1873-as bírói törvény alapján a Master of the Rolls a már megszűnt kancelláriai bíróságtól a fellebbviteli bírósághoz került.[7] A Master of the Rolls továbbra is megtartotta hivatali feladatait, és 1958-ig a Public Record Office (PRO) névleges vezetőjeként szolgált. Az abban az évben elfogadott nyilvános nyilvántartási törvény azonban átruházta a PRO felelősségét a Master of the Rollsról a lordkancellárra. Felelős az ügyészek, ügyvédek, magasabb joghatóságok tisztviselőinek nyilvántartásba vételéért is.[8]

Napjainkban

[szerkesztés]

A tekercsek jelenlegi mestere David Neuberger, Abbotsbury-i Neuberger báró, Lord Neuberger Abbotsburyben, aki Anthony Clarke-ot, Stone-cum-Ebony-i Clarke bárót, Stone-cum-Ebony-i Lord Clarke-et követte 2009. október 1-jén, amikor Lord Clarke az Egyesült Királyság új Legfelsőbb Bíróságának első közvetlenül kinevezett tagja lett.

A közismertebb Master of the Rollsok

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. Sainty (1993) p. 144
 2. adatokat tartalmazó tekercsek…
 3. Hanworth (1935) p. 310
 4. A múltban a lordkancellár kizárólagos szerepe volt.
 5. Hanworth (1935) p. 316
 6. Hanworth (1935) p. 327
 7. Oxford DNB theme: Masters of the Rolls. Oxford University Press
 8. Judicial Profiles – Master of the Rolls. Judiciary of England and Wales. [2009. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. augusztus 1.)

Fordítás

[szerkesztés]
 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Master of the Rolls című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk

[szerkesztés]
 • Lord Hanworth: Some Notes on the Office of Master of the Rolls, in Cambridge Law Journal, vol. 5, n. 3, Cambridge University Press, 1935, ISSN 0008-1973 (WC · ACNP).
 • The Judges of England 1272–1990: a list of judges of the superior courts. Oxford: Selden Society. OCLC 29670782 

Kapcsolódó szócikk

[szerkesztés]