Marshall Allen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marshall Allen
Életrajzi adatok
Születési névMarshall Belford Allen
Született1924. május 25. (99 éves)
Louisville[1]
Pályafutás
Műfajokdzsessz
Hangszer
DíjakPew Fellowship in the Arts (2012)
Tevékenység

Marshall Allen weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Marshall Allen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Marshall Allen (Louisville, 1924. május 25. –) amerikai altszaxofonos. Marshall Allen amerikai free jazz és avantgarde jazz altszaxofonos. Játszik fuvolán, oboán, pikolón és EWI-n[2] is.

Allen leginkább a Sun Raval végzett munkáiról ismert, hiszen az 1950-es évek vége óta nagyrészt vele lépett fel. Sun Ra halála óta (1993) vezeti a The Sun Ra Arkestrát. A dzsesszkritikus Jason Ankeny szerint Marshall „a háború utáni kor egyik legjellegzetesebb és legeredetibb szaxofonosa”.

Pályakép[szerkesztés]

Allen az Egyesült Államok Kentucky államában, Louisville-ben született. A második világháború alatt katonaként Franciaországban állomásozott. Altszaxofonozni Párizsban tanult meg. Európában Art Simmonsszal és James Moody-val játszott.

Allen Leginkább az altszaxofon kirobbanó, kaotikus hangeffektusairól híres. Néhányan ezt "pirotechnikai" játékstílusnak nevezték.[3]

A Sun Raval kialakult hosszú kapcsolata révén annak 1958-tól annak haláláig, 1993-ig szinte kizárólagosan vele lépett fel, bár a The Sun Ra Arkestra-n kívül is készített felvételeket, például Paul Bley együttesével 1964-ben és Akin Euba együttesével az 1960-as évek közepén.

Sun Ra halála óta Allen vezeti az Arkestrát.

2004 májusában Allen az Arkestra színpadán ünnepelte 80. születésnapját a New York-i Ninth Vision fesztiválon való fellépésük részeként.

Allen gyakran szerepelt New Yorkban Henry Grimes basszusgitárossal, és részt vett az Innerzone Orchestra-ban Francisco Mora Catlettel, Carl Craiggel és másokkal együtt Sun Ra zenéjének elismerései alkalmával.

2022. óta az Arkestral Institute of Sun Ra néven ismert Morton Street 5626. szám alatti épület történelmi nevezetességként szerepel a Philadelphia Register of Historic Places nyilvántartásában.

Albumok[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

  • 2012: Pew Fellowship in the Arts

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 21.)
  2. A Steiner és a Crumar cég által gyártott elektronikus szelepes hangszer
  3. A Sideman In The Limelight: Marshall Allen".

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Marshall Allen című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.