Marica Iztok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marica Iztok
Galabovo TPS AES.jpg
Ország  Bulgária
Alapadatok
Elhelyezkedése
Marica Iztok (Bulgária)
Marica Iztok
Marica Iztok
Pozíció Bulgária térképén
é. sz. 42° 09′ 16″, k. h. 25° 54′ 41″Koordináták: é. sz. 42° 09′ 16″, k. h. 25° 54′ 41″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Marica Iztok témájú médiaállományokat.

A Marica Iztok egy energetikai ipari komplexum Bulgária középső részén, Sztara Zagora megyében. A lignitmezőre települt komplexum lignitbányákból, széndúsító üzemekből, brikettáló üzemből és három lignit tüzelésű hőerőműből áll. A komplexum egyes elemeit vasútvonalak kötik össze. A területen található lignitet már a 19. században is bányászták, de a szénmezők ipari méretű hasznosítása és az elektromosenergia-termelés csak 1952-ben kezdődött. A komplexum zárt rendszert képez, a bányákban kitermelt lignitet az ott telepített három hőerőmű hasznosítja.

Marica Iztok–1[szerkesztés]

A Marica Iztok–1 erőmű Galabovo közelében található. A régi, 500 MW teljesítményű hőerűművet 1998-ban privatizálták. Először a Consolidated Continental Commerce (3C) vette meg, majd az AES Corporation tulajdonába került. 2000. február 15-én az AES és a bolgár nemzeti áramszolgáltató vállalat, a NEK 15 évre szóló szerződést kötött, melyben az AES vállalta, hogy a régi erőmű helyett egy 670 MW teljesítményű új erőművet épít.

Marica Iztok–2[szerkesztés]

A Marica Iztok–2 erőmű Sztara Zagorától 60 km-re, Radecki falu mellett található. Építése 1962. május 7-én kezdődött és 1966. november 10-én adták át. A Balkán legnagyobb hőerőműve. 19791995 között az eredetileg épített négy blokkot további négy erőművi blokkal bővítették. A nyolc blokk közül kettő kénleválasztó berendezéssel van felszerelve. A régebbi blokkok modernizációja folyamatban van. Jelenlegi beépített teljesítménye 1465 MW, a bulgáriai elektromosenergia-termelés 30%-át adja. Az erőmű 100%-os állami tulajdonban van.

Az erőmű az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint a legtöbb környezeti és egészségügyi kárt okozza Európában.[1]

Marica Iztok–3[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Industrial facilities causing the highest damage costs to health and the environment. European Environment Agency. (Hozzáférés: 2016. április 4.)

További információk[szerkesztés]