Malifaux

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Malifaux
Tervező Nathan Caroland és Eric Johns
Forgalmazó Wyrd miniatures
Játékidő 1,5-2 óra

A Malifaux a Wyrd cég első befutott terepasztalos stratégiai játéka. A romvárosokat, és egyéb háborús helyszíneket modellező játékasztalon mesterek, és csatlósaik harcolnak egy lélekkőnek nevezett ásványért. Ez a kő csak Malifaux világán található meg, amelyre egy portál nyílik a valóságból. Birtokosait mágikus képességekkel ruházza fel, így igen keresett árucikk a kapu mindkét oldalán.

A világ steampunk, viktoriánus, western és horror stílusok keveredéséből jött létre. A játék a Gen Conon jelent meg 2009-ben. Különlegessége abban rejlik, hogy dobókockák helyett kártyát használ a véletlenek szimulálására. Egy pakli kártya (ez az úgynevezett "sorspakli") a Francia kártyával megegyező színeket és lapokat tartalmaz, így akár azzal is helyettesíthető. Egy mérkőzés során a véletlenszerűen húzott lapok értéke a kézben tartott többi kártyával becsalható.

Malifaux világán öt csoport tevékenykedik, a mesterek és csatlósaik mind egy - egy csoport érdekeit képviselik a csatákban.

Csoportok[szerkesztés]

The Guild[szerkesztés]

  • Ők képviselik a rendfenntartó erőket Malifaux világán. Befolyásuk mindenhová elér, sakkban tartják az embereket, jó pénzt keresve a lélekkövek exportjából. "Ők a törvény." Ami természetesen rájuk nem vonatkozik.

The Arcanists[szerkesztés]

  • A helyi maffia. Az átlag munkások rajonganak értük, mivel az ő szemükben az arkanisták Robin Hoodot képviselik. A felszín alatt azonban csempészéssel foglalkoznak főleg, emiatt a Guild vadászik rájuk. Mestereik képzett mágiahasználók.

The Resurrectionists[szerkesztés]

  • Nekromanciával és más tiltott tanokkal foglalkozó csoport, soraik között Frankeinstein-szerű kreatúrák, élőhalott kutyák, és más feltámasztott borzalmak találhatóak.

The Neverborn[szerkesztés]

  • Malifaux őslakosai, a megelevenedett rémálmok. Céljuk minden idegen kisöprése a világról. Az emberek ősi félelmeiként mutatkoznak, akár népes falvakat is képesek a földdel egyenlővé tenni egyetlen éjszaka alatt.

The Outcasts[szerkesztés]

  • A kitagadottak, akik egyik csoportosulásba sem illenek bele. Főként jó pénzért felbérelhető zsoldosok, de ebben a csoportban találhatjuk meg Malifaux alkoholista, disznókon lovagló gremlinjeit is.

Források[szerkesztés]