Mailbox.hu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mailbox
Oldal típusa levelezés
Elérhető nyelv(ek) magyar
Alapítás 2000.
URL mailbox.hu
A Mailbox forgalma alapján 2004-re a Medián Webaudit mérése szerint a leglátogatottabb hazai weboldalak közé tartozott.

A Mailbox.hu magyar fejlesztésű ingyenes levelezőrendszer. A domain nevet 1999 óta tartják fent. A szolgáltatás 2000. február 6-án indult és rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert.[1] 2004-re a Medián Webaudit mérése szerint az oldalt a leglátogatottabb hazai weboldalak közt tartják számon.

Ma ez az egyetlen[forrás?] független ingyenes e-mail-szolgáltató, sem portálnak, sem hirdetési hálózatnak nem része.

2008. április 14-től 2015. május 23-ig [2] a Mailbox levelezési forgalmát a Google Apps partner program keretében a Google Gmail szoftver szolgálta ki.

Történelem[szerkesztés]

A fejlesztés 1999-ben kezdődött, Horde/IMP alapokon, PHP/MySQL környezetben. Az e-mail rendszer alapszolgáltatásaként a levelek a kezdetektől elérhetők POP3 kapcsolaton keresztül. A tárhelyek mérete a hazai szolgáltatások közt mindig élen járt. Az üzemeltetők a 2000. évi induláskor már 10 Mbyte-os postafiókokat biztosítottak, amikor a versenytársak még 1-3 Mbyte-os postaládákkal dolgoztak. A technikai megoldásokat szakmai fórumok számos díjjal ismerték el. 2001-ben és 2003-ban is elnyerte a Chip Magazin díját, amely a legjobb hazai webmail rendszerként értékelte a levelezőrendszert. A Magyar PC Magazin 2003. decemberi számában különdíjjal értékelte a Mailbox ingyenes webmail rendszer szolgáltatását.[3]

Mai állapot[szerkesztés]

A Mailbox.hu önálló arculatban üzemel, 2015 májusáig Gmail szoftver háttérrel. Több, mint 15 Gbyte tárhelyet, POP3, IMAP és mobil elérést biztosítva a levelezők részére. Az üzemeltetők fenntartanak egy hivatalos blog oldalt is, amiben képernyőmásolatokkal illusztrálva mutatják be a levelezőrendszer működését, folyamatosan megválaszolva az egyes bejegyzésekhez érkezett kérdéseket. Emellett aktív ügyfélszolgálat támogatja a felhasználókat.

A felhasználók további támogatást kapnak a 2011-ben létrehozott Facebook oldalon keresztül is.

2015.04.14-én bejelentették, hogy 2015.05.23-án a Mailbox.hu Google támogatása megszűnik, tehát változik a kiszolgálás háttere. A változás nincs kihatással a felhasználók e-mail címére és jelszavára, de a levelek, kapcsolati- és naptáradatok áttöltése a felhasználók feladata.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. http://mailbox.blog.hu/2010/02/06/tiz_evesek_lettunk
  2. http://blog.mailbox.hu/egy-korszak-veget-ert/
  3. Díjak

Kapcsolódó hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]