Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum
MOGIM Zalaegerszeg 2007 3.jpg
A múzeum adatai
Elhelyezkedés Zalaegerszeg
 Magyarország
Cím Zalaegerszeg, Falumúzeum utca
Alapítva 1969
Igazgató Péter Károly
Elhelyezkedése
Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum (Zalaegerszeg)
Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum
Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum
Pozíció Zalaegerszeg térképén
é. sz. 46° 51′ 01″, k. h. 16° 49′ 39″Koordináták: é. sz. 46° 51′ 01″, k. h. 16° 49′ 39″
Map
A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum témájú médiaállományokat.

A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum országos gyűjtőkörű múzeum Zalaegerszeg olai városrészében. Az 1969-ben alapított múzeum az ország legnagyobb szabadtéri műszaki múzeuma. Működtetője a Magyar Olajipari Múzeum Alapítvány, melyet 1991-ben hozott létre az Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt (OKGT), a Budapest Bank Rt. és a Magyar Szénhidrogénipari Kutató-Fejlesztő Intézet.

Gyűjtési körébe tartozik a magyar szénhidrogének (kőolaj, földgáz) bányászatával és feldolgozásával kapcsolatos emlékek gyűjtése. 1993-ban a múzeum vette át a Zsigmondy Vilmos gyűjteményt, azóta feladatai közé tartozik a vízbányászat történetének kutatása is.

A múzeum értékes archívummal és könyvtárral rendelkezik, 1974. óta minden évben évkönyvet jelentet meg, melyek egy-egy témát dolgoznak fel.

A múzeum vezetője 2020 szeptemberétől Péter Károly.[1]

Kiállítóhelyei[szerkesztés]

Zalaegerszeg

A múzeum fő kiállítóhelye a Göcseji Falumúzeum melletti mintegy 30 000 m²-es területen működik, bejárata közös a skanzenével és a Finnugor Falumúzeuméval. A múzeum leglátványosabb része a szabadtéri kiállítás, ahol a szénhidrogén bányászat, feldolgozás és szállítás eszközei láthatóak: többek között fúrótornyok, mélyszivattyúk himbái, híressé vált gázkitörések után megmentett sérült armatúrák, a mélyfúráshoz használt fúrófejek.

Állandó kiállításain a szénhidrogén bányászat és feldolgozás technológiájával, történetével ismertet meg. A szabadtéri kiállítás reprezentatív része a szoborpark, ahol az iparág magyar nagyjainak mellszobrai tekinthetők meg. Papp Simon geológus állandó kiállítása és a gyűjtemények a múzeum székházában találhatók.

Bázakerettye[szerkesztés]

Bázakerettyén, a Budafapusztai Arborétum közelében lévő BT–2 jelű mérőállomás korábbi kezelőépületében található a Szénhidrogén-bányászat története Zalában című kiállítás, valamint a Buda Ernő bányamérnök munkásságát bemutató emlékszoba. Előzetes bejelentkezés alapján egész évben, a keddenként 10.00-kor induló, Olajtörténeti séta Bázakerettyén a magyar olajipar bölcsőjében című program keretében csoportosan látogatható.

Vecsés[szerkesztés]

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzeme ad helyet A kőolaj- és földgázszállítás műszaki emlékei című kiállításnak, amely a magyarországi csővezetékes szénhidrogén-szállítás berendezéseit mutatja be. A kiállítás csak előzetes bejelentkezés alapján, csoportok számára látogatható.

Vezetői[szerkesztés]

  • Tóth Ferenc – 1971–1985[2]
  • Tóth János – 1985–2020[3]
  • Péter Károly – 2020-tól

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Megosztom, Számít a kollégák tapasztalatára 2020 09 18 07:00: Új igazgató a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum élén -Péter Károly sok újítást tervez (magyar nyelven). ZAOL. (Hozzáférés: 2021. június 8.)
  2. Adatbázisok. adatbazisok.dfmk.hu. (Hozzáférés: 2021. június 8.)
  3. 51 év „olajközelben” – Elköszönt Tóth János, a Magyar Olajipari Múzeum igazgatója (magyar nyelven). Nagykanizsa Online, 2020. július 26. (Hozzáférés: 2021. június 8.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Museum of Hungarian Petroleum and Gas Industry
A Wikimédia Commons tartalmaz Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum témájú médiaállományokat.