Magyar Filmdíj a legjobb animációs kisfilmnek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Magyar Filmdíj a legjobb animációs filmnek szócikkből átirányítva)
Magyar Filmdíj a legjobb animációs kisfilmnek
Szervezet neveMagyar Filmakadémia
OrszágMagyarország
SzékhelyBudapest
Alapítás éve2014
Díjátadók
Első díjátadó2016. március 6.
Legutóbbi díjátadó2020. március 5.
Következő díjátadó2021. március
Hivatalos weboldal
https://mozgokepszemle.hu/

A Magyar Filmdíj a legjobb animációs kisfilm (2018-ig a legjobb animációs film) elismerés a 2014-ben alapított Magyar Filmdíjak egyike, amelyet a Magyar Filmakadémia (MFA) tagjainak szavazata alapján ítélnek oda egy-egy év magyar filmtermése legjobbnak ítélt animációs rövidfilmjének.

A díjra történő jelölés nem automatikus; azok a filmek versenyezhetnek, amelyeket az évente megrendezett Magyar Filmhétre beneveztek. Nevezni az előző év január 1. és december 31. között televíziós sugárzásba került vagy kerülő (forgalmazói szándéknyilatkozattal rendelkező), vagy nemzetközi filmfesztiválon versenyben vagy versenyen kívül szerepelt, animációs technikával készített filmalkotást lehet.[2] Egy alkotó vagy alkotógárda több alkotással is nevezhet, ebben az esetben mindegyikről külön filmadatlapot kell beküldeni.

A nevezés és regisztráció határidejét év elején közli a MFA.

A Filmakadémia 2018-as közgyűlése megváltoztatta a jelölés és kiválasztás rendszerét. A korábban egy kategóriában bemutatott egész estés és rövid animációs filmeket külön választották, az előbbiek a moziforgalmazású legjobb egész estés animációs film kategóriába kerültek, míg az utóbbiak e televíziós forgalmazású kategóriában maradtak.

2018-ig a MFA tagjai január 1-je és 31-e között szekciónként megnézték a benevezett filmeket és titkos szavazással választottak ki öt alkotást, amelyek felkerültek a jelöltek listájára. A jelölt kisfilmeket felvették a filmhét programjába és levetítették nagyközönség illetve a filmes szakma részére. A versenyprogramba került filmek nyilvános bejelentése február 1-jén történt. A díjra érdemesnek tartott alkotást az Akadémia tagjai e szűkített listáról választották ki egy újabb titkos szavazás során.

2019-től az összes Filmhétre, illetve Filmdíjra benevezett animációs kisfilmet megtekintik a televíziós tagozathoz tartozó akadémiai tagok, s titkos szavazással választják ki a nyertes alkotást.

Az ünnepélyes díjátadóra Budapesten, a Magyar Filmhetet lezáró televíziós gálán kerül sor minden év elején.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

A nyertesek a táblázat első sorában, félkövérrel vannak jelölve.

Év
(Gála)
Díjazottak és jelöltek Megjegyzés
2016
(1.)
[* 1]
2017
(2.)
  • LOVE, rendező: Bucsi Réka
    • Az Égigérő Fa – A Küszöb, rendező: Hermán Árpád, Kovács Márton, Nagy Márton
    • Cigánymesék: Káló, a cigánylegény, rendező: Horváth Mária
    • Egy kupac kufli – Sose együnk gombát reggelire, rendező: Pálfi Szabolcs
    • Luther Márton élete: Úton az Úr felé, rendező: Richly Zsolt
[* 2]
2018
(3.)
[* 3]
2019
(4.)
[3] [* 4]
2020
(5.)
  • Az utolsó vacsora – rendező: Rofusz Ferenc, producerek: Rofusz Ferenc, Hajdú Zsófia
    • Bela – rendező: Tóth Roland, producerek: Topolánszky Tamás Yvan, Sümeghy Claudia, Konecsni Krisztián
    • Belső könyvtár – rendező: Kondor Attila, producer: Ordódy Judit
    • Boxi, a film – rendező-producer: Klingl Béla
    • Budapest Spaceport: A tolvajok – rendező: Bálint Szilárd, producer: Ordódy Judit
    • Kippkopp a hóban – rendező: Fabók Szilvia, producer: Tama Mikori
    • Lidérc úr – rendező: Tóth Luca, producerek: Osváth Gábor, Lukács Péter Benjámin, Ron Dyens
    • Szimbiózis – rendező: Andrasev Nadja, producerek: Sipos Orsolya, Fülöp József, Emmanuel-Alain Raynal, Pierre Baussaron
    • Szökési sebesség – rendező: Rebák Tamás, producer: Kiss Melinda
    • Tesók – rendező: Nagy Marci, producerek: Deák Dániel, Osváth Gábor
[* 5]

Jegyzetek[szerkesztés]

Megjegyzések
  1. MFA tájékoztatója 2015.
  2. Az 1. Magyar Filmdíjra – tekintettel arra, hogy a 2014 októberében megtartott 1. Magyar Filmhéten nem került sor díjazásra, továbbá, hogy finanszírozási gondok, majd a Magyar Filmszemle megszűnésével 2011 óta nem volt magyar filmes verseny – e kategóriában a 2012. február 5-től moziforgalmazásba került alkotások nevezését fogadták el. Lásd: MFA tájékoztatója[1]
  3. 2019-ben a Magyar Filmhét versenyprogramjába került tévéfilmek legjobb alkotói közül a díjra érdemesnek tartott művészt az Akadémia tagjai egykörös titkos szavazással választották ki.
Hivatkozások
  1. Libor Anita: Ők nyerték az első Magyar Filmdíjakat. index.hu. Budapest: Index.hu Zrt. (2016. január 26.) (Hozzáférés: 2017. február 18.) arch
  2. 2017. évi nyertesek. Magyar Filmakadémia Egyesület, 2017. március 6. [2017. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva].
  3. MTI: Magyar Filmdíj – Felszállt a füst. Kultúra. Népszava Online, 2018. március 11. [2018. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 12.)
  4. Átadták a televíziós forgalmazású alkotásoknak járó Magyar Filmdíjakat. Hírek. Magyar Filmakadémia Egyesület, 2019. április 27. [2019. április 29-i dátummal az [ eredetiből] archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 29.)
  5. Ők nyerték a Magyar Filmdíjat. magyarfilmakademia.hu. Magyar Filmakadémia Egyesület, 2020. március 6. [2020. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 6.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]