Magyar Autóklub Szolgáltató Központ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyar Autóklub Szolgáltató Központ
CímBudapest, IV. kerület
Berda József utca 15.
Építési adatok
Építés éve2010 – 2011
Megnyitás2011. november 11.
Építési stílusmodern
TervezőLukács és Vikár tervezőiroda
Építész(ek)Lukács István, Vikár András, Domokos Balázs, Klopp András
Vállalkozó(k)Óbuda Group
KivitelezőÚjlaki Építő Kft.
Hasznosítása
Felhasználási területszolgáltató központ, irodaház
TulajdonosMagyar Autóklub
Alapadatok
Magassága30 m
Alapterület3 430 m²
Egyéb jellemzők
Emeletek száma7
Elhelyezkedése
Magyar Autóklub Szolgáltató Központ (Budapest)
Magyar Autóklub Szolgáltató Központ
Magyar Autóklub Szolgáltató Központ
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 33′ 22″, k. h. 19° 05′ 04″Koordináták: é. sz. 47° 33′ 22″, k. h. 19° 05′ 04″
A Wikimédia Commons tartalmaz Magyar Autóklub Szolgáltató Központ témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Magyar Autóklub Szolgáltató Központ egy irodaház Budapesten, Budapest IV. kerületében, mely a Magyar Autóklub (MAK) tulajdonában áll és annak országos központjaként, székházaként funkcionál. Egyedi, latin „a” betűt formáló alakja az Autóklub, illetve tágabb értelemben az automobil szavak kezdőbetűjére utal.

Története[szerkesztés]

Az épületet a Magyar Autóklub megbízásából Lukács István és Vikár András Ybl-díjas (Lukács 2008-ban, Vikár 2006-ban) építészek tervezték közös tervezőirodájukon keresztül 2007-ben. Céljuk egy olyan korszerű irodaház megépítése volt, ami a lehető legminimálisabb terhelést jelenti környezete számára (anyagok, épületgépészet, károsanyag kibocsátás stb. terén), valamint szerkezete, homlokzati kialakítása a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a fenntartás költségeit. Ennek megfelelően az épületet földhő-hasznosítás segítségével fűtik és nulla károsanyag-kibocsátással (CO2 emisszió) üzemel.

Az „a” betű szára
Magyar Autóklub Szolgáltató Központ, légi fotó
Magyar Autóklub Szolgáltató Központ légi felvételen

Az előkészületek és engedélyeztetések után a kivitelezés 2010-ben kezdődhetett meg, az ünnepélyes átadásra pedig 2011. november 11-én, 11 óra 11 perckor került sor (az Autóklub ebben a hónapban lett 111 éves).

Az épületben a földszint felett további hét emelet és egy tetőterasz található. A földszint és az első emelet közötti vonalban, az irodaház mellett kezdődik egy fém burkolatú masszív szalag, ami a két szint között egyenesen, majd onnét törés (és ablakok) nélkül öleli körbe a teljes épületet nyomtatott latina” betűt formázva. Az „a” betű szára (ami az épület mellett kezdődik) az irodaházhoz tartozó parkolóhelyek tetőjeként funkcionál. A fennmaradó két oldal teljes egészében három rétegű üveg burkolatot kapott.

A tervezés és kivitelezés költségeit az autóklub üzleti titokként kezeli, az ezt firtató Dömsödi Gábor újságírót pedig ki is tiltotta az átadó ünnepségről. Az ebből keletkezett botrány[1] illetve a MAK körüli pénzügyeket firtató egyéb kérdések aztán bejárták a teljes magyar (szak)sajtót.[2]

Az irodaházzal együtt az addig a terület egészén elhelyezkedő Autóklub Vezetéstechnikai Központot is részben átépítették, felújították.

A központ egyetlen tulajdonosa a MAK, irodáit is kizárólag a MAK használja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Botrány az Autóklub ünnepségén – Totalcar.hu, 2011. november 11. (hozzáférés: 2012. január 17.)
  2. Mennyit ér a Magyar Autóklub új székháza? Archiválva 2012. január 7-i dátummal a Wayback Machine-ben, Heti Válasz, 2011. december 7. (hozzáférés: 2012. január 17.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]