Magda Watts

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Magda Watts
Született 1929. március 18. (92 éves)
Nyíregyháza
Foglalkozása babakészítő művész

Magda Watts (Nyíregyháza, 1929. március 18. –) Izraelben élő babakészítő művész.

Életrajz[szerkesztés]

Magda Watts (Segelbaum Magda), 1929. március 18-án született Nyíregyházán. 15 évesen szüleivel és testvéreivel együtt Auschwitzba deportálták. Innen 1944 késő őszén, egy transzporttal kényszermunkára Nürnbergbe hurcolták. A kényszermunkások (kb. 500 nő) embertelen körülmények között dolgoznak a Siemens gyárnak. Gyermeki fantáziája egy álomvilágban talál kiutat a borzalmak elöl: Mikor rövid időre a betegszobára kerül, hulladékokból és rongydarabokból egy babát varr magának. A náci felügyelőknek megtetszik a baba, aminek az eredménye, hogy ezután csak babákat kell készítenie. A nürnbergi kényszermunka idején babakészítéssel menti meg magát az éhezéstől.

1945 februárjában Nürnberg nagy részét és ezzel együtt a Siemens-gyárat is lebombázták. Márciusban a fogolynőket Holysovba (ma Cseh terület Holýšov) munkatáborba szállították. Itt éli meg Magda a felszabadulást.

1951-ben kalandos utakon, Magyarországon, Ausztrián, Németországon és Olaszországon keresztül kerül, az időközben 19 éves, állapotos Magda, kisfiával és férjével Izraelbe. Vagyonuk nincs és itt is az életben maradás a legfontosabb szempont a család életében.

A fordulópontot 1983-ban a kivándorlása utáni első magyarországi utazás hozza meg. Az emlékek hatására depresszióba esik. Lelki egyensúlyát, mint negyven évvel korábban, megint a kreativitás és a fantáziája teremti meg: minden terv nélkül újra elkezd babákat készíteni. Ezek a babák azok, akik visszahozzák az életbe; a babák, akiket Magda kedvesen "az én kis emberkéimnek" nevez.

Magda Watts napjainkban nemzetközi hírű művész. 1998-ban Jennifer Resnick amerikai filmrendezőnő egy dokumentációs filmet forgatott róla.

2007 óta saját weboldalon is bemutatkozik a művésznő : [1]

Kiállításai[szerkesztés]

  • 1988 Judaica Fair Binjane Hauma Jerusalem
  • 1989 Holocoust documentation and education center; Beth Torah Congregation; JCC Fort Lauderdale / Miami
    Tempel Beth Sholom Greater; Tempel Israel; Tempel kol ami colleg renuion; Hebrew Academy; The florida Chamber of Commerce / Miami
  • 1990 Ramada Hotel / Miami
  • 2001 Stadtarchiv Nürnberg
  • 2004 Műcsarnok / Budapest ; JN / Detroit
  • 2006 Jcc Dave and Mary Alper / Miami
  • 2007 Congregation Beth Or Temple Sinai / Philadelphia
  • 2008 Katz Jewish Community Center / New Jersey

Irodalom[szerkesztés]

Dafka (Csak azért is) Kiadó: Arbor Books, Megjelent: 2008 október, ISBN 9780981865829

Külső hivatkozások[szerkesztés]