Magda Watts

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magda Watts
SzületettSegelbaum Magda
1929. március 18. (95 éves)
Nyíregyháza
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásababakészítő művész
SablonWikidataSegítség

Magda Watts (Nyíregyháza, 1929. március 18. –) Izraelben élő babakészítő művész.

Életrajz[szerkesztés]

Magda Watts (Segelbaum Magda), 1929. március 18-án született Nyíregyházán. 15 évesen szüleivel és testvéreivel együtt Auschwitzba deportálták. Innen 1944 késő őszén, egy transzporttal kényszermunkára Nürnbergbe hurcolták. A kényszermunkások (kb. 500 nő) embertelen körülmények között dolgoztak a Siemens gyárnak. Gyermeki fantáziája egy álomvilágban talált kiutat a borzalmak elől: Mikor rövid időre a betegszobára került, hulladékokból és rongydarabokból egy babát varrt magának. A náci felügyelőknek megtetszett a baba, aminek az lett az eredménye, hogy ezután csak babákat kellett készítenie. A nürnbergi kényszermunka idején babakészítéssel mentette meg magát az éhezéstől.

1945 februárjában Nürnberg nagy részét és ezzel együtt a Siemens-gyárat is lebombázták. Márciusban a fogolynőket a holýšovi munkatáborba szállították. Itt élte meg Magda a felszabadulást.

1951-ben kalandos utakon, Magyarországon, Ausztrián, Németországon és Olaszországon keresztül került, az időközben 19 éves, állapotos Magda, kisfiával és férjével Izraelbe. Vagyonuk nem volt és itt is az életben maradás lett a legfontosabb szempont a család életében.

A fordulópontot 1983-ban a kivándorlása utáni első magyarországi utazás hozta meg. Az emlékek hatására depresszióba esett. Lelki egyensúlyát, mint negyven évvel korábban, megint a kreativitás és a fantáziája teremtette meg: minden terv nélkül újra elkezdett babákat készíteni. Ezek a babák azok, amik visszahozták az életbe; a babák, akiket Magda kedvesen "az én kis emberkéimnek" nevezett.

1998-ban Jennifer Resnick amerikai filmrendezőnő egy dokumentációs filmet forgatott róla.

2007 óta saját weboldalon is bemutatkozik a művésznő: [1]

Kiállításai[szerkesztés]

  • 1988 Judaica Fair Binjane Hauma Jerusalem
  • 1989 Holocoust documentation and education center; Beth Torah Congregation; JCC Fort Lauderdale / Miami
    Tempel Beth Sholom Greater; Tempel Israel; Tempel kol ami colleg renuion; Hebrew Academy; The florida Chamber of Commerce / Miami
  • 1990 Ramada Hotel / Miami
  • 2001 Stadtarchiv Nürnberg
  • 2004 Műcsarnok / Budapest ; JN / Detroit
  • 2006 Jcc Dave and Mary Alper / Miami
  • 2007 Congregation Beth Or Temple Sinai / Philadelphia
  • 2008 Katz Jewish Community Center / New Jersey

Irodalom[szerkesztés]

Dafka (Csak azért is) Kiadó: Arbor Books, Megjelent: 2008 október, ISBN 9780981865829

Külső hivatkozások[szerkesztés]