Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Madarász utcai Gyermekkórház szócikkből átirányítva)
Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet
Korábbi nevek: Magyar Királyi Állami Gyermekmenhely
TelepülésBudapest VIII. kerülete
Cím1089 Budapest, Üllői út 86.
Építési adatok
Építés éve1904–1907
Megnyitás1908. június 3.
TervezőYbl Lajos
Hasznosítása
Felhasználási területgyermekkórház
TulajdonosFővárosi Önkormányzat
Elhelyezkedése
Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet (Budapest)
Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet
Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 28′ 42″, k. h. 19° 05′ 30″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 42″, k. h. 19° 05′ 30″
Térkép
Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet (korábban Heim Pál Gyermekkórház) Budapest VIII. kerületében, a Tisztviselőtelep szélén elhelyezkedő gyermekkórház, nevét Heim Pál gyermekorvosról kapta.

Története[szerkesztés]

A kórházat Magyar Királyi Állami Gyermekmenhely néven, elhagyott gyermekek számára 1907-ben alapították, gyermekvédelmi és gyógyítási célból. Az egészséges gyermekek az 1901. VIII. tv. alapján nevelőszülőkhöz kerültek, míg a beteg gyermekeket a Menhely kórházi részlegén helyezték el. Az Intézetben a fekvőbeteg-ellátás mellett járóbeteg-ambulancia is működött. A második világháborúban elárvult gyermekek nagy száma miatt jelentős volt a zsúfoltság, az épületek is számos kárt szenvedtek. A II. világháború után a sérült építményeket rekonstruálták és az intézményt "Országos Gyermekvédő Intézet"-té nevezték át. 1954-ben neve: Bókay János Gyermekkórház, majd 1957-től Heim Pál Gyermekkórház. Ekkor már a gyermekvédelmi feladatokat a különvált Gyermekvédelmi Intézet látta el, a gyermekkórház kizárólag gyógyítási feladatokat végez. A kórházzá válás után 555 ágyon ápolták, gyógyították a kis betegeket.[1]

A kórházhoz Poliklinikát csatoltak a főváros déli-keleti gyermek betegeinek befogadása céljából. A gyermekszakorvos-képzés egy időre az épületben működő l. sz. Gyermekgyógyászati Tanszékhez került, később a Semmelweis Orvostudományi Egyetem feladatává vált, de egyetemi tanszék azóta is működik a kórházban.

Az önkormányzat javaslata alapján 2005 végén a kórházat összevonták a Madarász utcai Gyermekkórházzal. 2006 végén lebontották a régi G pavilont, helyén 2009-ben adták át új épületet, mely alapítványi támogatásból épült fel, belgyógyászati- és gasztroenterológiai ágyakkal, speciális endoszkópos és alváslaborral, ahol a szülők számára is helyet biztosítanak. Ugyanebben az évben új pszichiátriai osztály és gyermekfogászati centrum is nyílt.[1] 2019-ben lebontották a régi H épületet és jelentős alapítványi támogatással EU pályázatból új, modern épület épült, amelyben gyermek MR központ került kialakításra.[forrás?]

A gyermekgyógyászati szubspecialitások közül minden szakma megtalálható. Összesen 558 ágyon, 7 telephelyen, 27 fekvőbeteg osztályon, 82 ambulancián 32 500 fekvőbeteg és 450 000 ambuláns ellátás és 2 millió beavatkozás történik évente, melyből 697 000 laboratóriumi vizsgálat és 128 000 képalkotó vizsgálat (rtg, UH,CT,MR). Az Üllői úti központi telephelyen találhatók főként az akut ellátási és/vagy nagy diagnosztikai és therápiás igényű osztályok - összesen 15 aktív fekvőbeteg ellátó osztály és 4 rehabilitációs osztály. Ez a telephely a Középmagyarországi Régió és sok szempontból az ország gyermeksürgősségi és baleseti központja. Folyamatos ügyeletet biztosít a gyermeksürgősségi ellátásban, a gyermekbaleseti ellátásban, külön az 1 év alatti súlyos sérültek ellátásában, itt található a gyermek toxikológiai központ és a sav-és lúgmart gyermekek nonstop ügyelete, a légúti idegentest ügyelet, a budapesti fülfájós központi ügyelet, az altatásos gyermek CT ügyelet, a 16 év alatti stroke ügyeleti központ is. Országos hatáskörű a gyermek ECMO központ, a kézsebészet, a gyermekbőrgyógyászat, a toxikológiai és anyagcsere-, a gyermekfül-orr-gégészet, a gyermekszemészet, a Gyermek MR Központ. A Madarász utcai telephelyen a koraszülött ellátás, a csecsemő -és gyermekbelgyógyászat, gyermeksebészet, fogyatékos fogászat, gyermekintenzív és krónikus lélegeztetés osztályok találhatók. A Rottenbiller utcai telephelyen a „SmileCenter”- gyermekfogászat, gyermekfogszabályozás, szájsebészet, a Delej utcai telephelyen a gyermekpszichiátria és pszichiátriai rehabilitáció található. A Gyermektéri telephelyen gyermekfogászati prevenció, a Faludi utcai telephelyen Mentálhigienes Központ működik.

Dr. Nagy Anikó 2012 óta áll az intézmény élén. A kórház 2018-tól Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet néven működik és a gyermekgyógyászat területén, az EMMI irányítása alatt, országos módszertani feladatokat is ellát.

Vezetői[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b Rövid kórháztörténet. heimpalkorhaz.hu. (Hozzáférés: 2011. október 17.)
  2. a b Körmendiné Pók Zsófia: A Budapesti Magyar Királyi Állami Gyermekmenhely története és irodalma. Kaleidoscope, VII. évf. 13. sz. (2016) 576. o.
  3. Kozák Péter: Gorácz Gyula. Névpont (2013) (Hozzáférés: 2018. május 1.)
  4. a b c Kórházunk igazgatói. Heim Pál Gyermekkórház honlapja (2012) (Hozzáférés: 2018. május 1.)
  5. Teljesen új szereplő Orbán Viktor negyedik kormányában. Portfolio.hu (2018. április 27.) (Hozzáférés: 2018. május 1.)

További információk[szerkesztés]